Kako nastane plenični izpuščaj

6395
Plenični izpuščaj
Plenični izpuščaj

Glavni vzrok je vlaga v pleničnem predelu. Tudi najbolj vpojne plenice lahko pustijo nekaj vlage na dojenčkovi občutljivi koži in plenični izpuščaj je tu.

Plenični izpuščaj je pri dojenčkih zelo pogost, zlasti med devetim in dvanajstim mesecem. Dojeni novorojenčki imajo redkeje težave s pleničnim izpuščajem, kot dojenčki, ki so hranjeni z mlečnim nadomestkom. Blato dojenih dojenčkov namreč vsebuje manj bakterij, ki lahko povzročijo plenični izpuščaj. Ko pa začne dojenček uživati gosto hrano, imajo vsi dojenčki enake možnosti za plenični izpuščaj. Blato in urin zdaj vsebujeta veliko več bakterij, ki razdražijo kožo. Vendar pa je dejstvo tudi, da starejši, kot je dojenček, bolj odporna je njegova koža.

Vzrok za nastanek pleničnega izpuščaja ni nujno povezan s slabo higieno. Lahko nastane zaradi občutljivosti na pleničke in ali prekomerne uporabe vlažilnih robčkov za nego kože. Že rahel prehlad z malo povišano telesno temperaturo lahko vodi k bolj koncentriranemu urinu in s tem k draženju kože. Rast zobkov, spremembe v prehrani, driske, zdravljenje z antibiotiki ali preobčutljivost (alergije) na izdelke za nego so tudi možni sprožilci pleničnega izpuščaja.

Kako nastane plenični izpuščaj

Glavni vzrok je vlaga v pleničnem predelu. Dojenčki pogosto urinirajo in iztrebljajo. Tudi najbolj vpojne plenice lahko pustijo nekaj vlage na dojenčkovi občutljivi koži. Otroška koža je tanka, prosojna in nima zaščitne pregrade pred zunanjimi vplivi. Zato je vedno v stiku z vlago, tudi če vašega otroka redno previjate. To pomeni, da so genitalije stalno izpostavljene dražljajem okolja. Če ima dojenček predolgo polno plenico, obstaja večje tveganje, da bo dobil plenični izpuščaj.

Kako izgleda plenični izpuščaj, vam bo jasno takoj, ko boste odprli otrokovo plenico. Del kože, ki je pokrit s plenico (genitalije, zadnjica in del stegen) bo rdeč in vnet. V hujših oblikah se lahko rdečica razširi na stegna in kožne gube nog. Koža je otekla, razpokana, luskava ali zgubana. Če pleničnega izpuščaja ne zdravimo že v začetni fazi, se lahko spremeni v hujše oblike, kot so glivične okužbe, okužbe s kvasovkami ali bakterijske okužbe.

Kako lahko zdravimo plenični izpuščaj

Plenični izpuščaj običajno izgine po treh ali štirih dneh in na otroka ne vpliva.

  • Najbolj pomemben in učinkovit ukrep je redno menjavanje plenic. Poskrbite, da bo koža na tem območju suha in čista.
  • Poskrbite, da bo dojenček čim bolj pogosto brez plenic, saj svež zrak pospešuje celjenje. Seveda pa ga medtem ne sme zebsti.
  • Lahko poskusite zamenjati blagovno znamko plenic. To pomaga, če je izpuščaj nastal zaradi alergije. Bodite pozorni na možne alergente v plenicah.

Če ima vaš otrok po štirih dneh še vedno pordelo zadnjico, se lahko te točke širijo in povzročijo poslabšanje. Potem bo potreben posvet s pediatrom.

Kako zaščititi otroka pred pleničnim izpuščajem

Najboljša rešitev za to vrsto dermatitisa je vzdrževanje suhe kože.

  • Zamenjajte polno plenico v najkrajšem možnem času.
  • Po vsakem iztrebljanju dobro očistite spolovilo in pustite, da se koža posuši.
  • Zračenje, tako da otrok leži nekaj časa brez pleničke, pokrit s tetra plenico.
  • Dojenčka ne zavijte pretesno, da se ne ustavi potrebno kroženje zraka. Plenice in oblačila vašega dojenčka morajo dihati, da do kože na zadnjici pride zrak.
  • Če uvajate gosto hrano, mu ponudite le po eno novo živilo naenkrat. Nato se z naslednjim živilom počaka nekaj dni, da vidite, če bo določeno živilo povzročilo kakšno spremembo. Tako boste v primeru izpuščaja lažje izključili alergijo na določeno živilo.
  • Uporabljate vlažilne robčke samo kadar ste od doma, doma uporabljate toplo vodo.
  • Lahko si pomagate tudi s kremami na osnovi cinka, katero vam predpiše pediater.

Enkratne ali pralne plenice

Pri pralnih plenicah naj bi nekaj denarja prihranili. Dokazano pa je tudi, da imajo dojenčki in otroci manj problemov z izpuščaji. V pralni plenički je temperatura nižja kot v enkratni plenički, kar pomeni, da se genitalije malčkov ne pregrevajo. Vendar pa danes na trgu dobite naravne enkratne pleničke, ki so dojenčku prijazne. Prav tako pralne plenice zmanjšajo smeti v okolju in ne vsebujejo kemični snovi (pri tem morate biti pozorni, kakšna sredstva uporabljate za pranje plenic). Več o nevarnih kemikalijah v plenicah pa si lahko preberete tukaj.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav