OtrokOtrok v vrtcuKako najti primerno varuško za svojega malčka

Kako najti primerno varuško za svojega malčka

Brez osebnega stika in razgovora z varuško se ne odločajte. Še pogovor je lahko zavajajoč, zato raje dobite še kakšno referenco o varuški ali priporočilo. Povprašajte v bližnjem vrtcu ali poiščite bodoče vzgojiteljice na pedagoški fakulteti. Vse v kombinaciji še s kakšnim drugim mnenjem. Lahko se zanesete tudi na svoj občutek, ki vam pove, ali si želite takšno varuško.

Poznamo več načinov varovanja vaših otrok:

Varovanje otrok
Varovanje otrok
 • varuška pri vas na domu,
 • individualno varstvo pri varuški na domu in
 • varstvo pri varuški v majhni skupinici.

Poleg naštetega je ena od možnosti tudi varstvo na domu otroka pod okriljem vrtca. Organizira ga lahko vrtec kot storitveno dejavnost, vendar v tem primeru ni subvencioniranja iz javnih sredstev. Ta oblika varstva je namenjena varstvu otroka v primerih, ko gredo starši po nakupih, v kino ali gledališče. To delo lahko opravljajo strokovni delavci vrtca ali zunanji sodelavci, ki morajo imeti vsaj srednjo izobrazbo in pet let izkušenj v vzgojno-izobraževalnem delu.

Kako najti primerno varuško?

Kakšna naj bo idealna varuška, je seveda odvisno predvsem od tistega, ki varuško išče; od njegovih vzgojnih načel, pričakovanj in tudi zahtevnosti. Dobra varuška otroka ne bo le varovala, ampak se bo z otrokom tudi poigrala in tako razvijala njegove sposobnosti. Poleg tega si bo zanj vzela čas, ga po potrebi ljubkovala, pa tudi obvladala situacijo, kadar bo otrok preveč živahen, težaven in siten ter celo, kadar se bo otrok morda poškodoval. Ob varuški se morate počutiti dobro vi in otrok. Varuška mora biti oseba, ki ji lahko zaupate.

Varuška mora imeti »srce« za otroke

Varuška je lahko vsaka ženska ali pa tudi moški, ki ima razvit čut do otrok, mora biti prijazna, nasmejana in poznati vsaj malo predšolske vzgoje. Naloga staršev pa je, da o varuški izveste, kako odgovorna, zanesljiva in ustvarjalna je. Po besedah Nade Kirn Špolar, mora imeti varuška predvsem izkušnje in “srce”. Kar pomeni veliko empatije, ljubezni do otrok. »Skozi dolga leta smo po neštetih pogovorih s starši, nekako definirali pojem idealne varuške, ki si jo želi predvsem otrok. Včasih starše zmoti videz, npr. nekdo pride z uhančki, drugi s piercingi, tretji v trenirki, in so skeptični, nekateri celo a priori zavrnejo tako varuško. Toda otrok se razveseli prav malo drugačnih, nenavadnih, hecnih ljudi, ki imajo v sebi toplino, neko veselje do življenja, neko radoživost.«

Na kaj moramo biti pozorni pri iskanju varušk

Večina mladih staršev poišče varuško na internetu. Vendar pri tem Nada Kirn Špolar opozarja: »Prvo pravilo je, da ne zaupaj tistemu, kar se ponuja na internetu. Predvsem morajo imeti starši možnost takšno varuško preveriti. Brez osebnega stika, razgovora naj se o ničemer ne odločajo. Pogovor je tudi lahko zavajajoč.« Zato je dobro, da mladi starši dobijo kakšno referenco o varuški ali priporočilo. Lahko se obrnejo tudi na vrtec, na pedagoško fakulteto, kjer lahko najdejo bodoče vzgojiteljice itd., vendar vse v kombinaciji še s kakšnim drugim mnenjem. Lahko se zanesejo tudi na svoj občutek, ki jim pove, ali si želijo takšno varuško.

Ko se boste odločili, da najamete varuško, morate biti ob tem pozorni na sledeče stvari:

 • starost varuške: varuška naj ne bo mlajša od 15 let, saj vaš otrok potrebuje izkušene in odrasle ljudi, ki jih bo tudi ubogal,
 • predhodne izkušnje: kje je varuška že delala, s koliko starimi otroci, kaj je z njimi počela in podobno,
 • najbolje je, da varuško poznate ali da ste jo spoznali preko prijateljev, sorodnikov, znancev, kjer je že bila varuška,
 • varuška mora poznati osnove prve pomoči , saj se nikoli ne ve, kaj se lahko zgodi,
 • najbolj idealno je, da je varuška izučena za delo oziroma da obiskuje pedagoško izobraževanje, a naj to ne bo edini pogoj, pomembno je tudi, kakšen odnos ima do otrok, kakšen odnos razvijeta z vašim otrokom ob prvem srečanju in kako vaš otrok odreagira nanjo,
 • preden se odločite, da varuško najamete, se z njo pogovorite o določenih pravilih, za katere želite, da bi jih izpolnjevala, ter o urniku dela.

Kemija med otrokom in varuško

Za otroka bo veliko lažje, če se z varuško dobro ujameta, pa tudi s starši. Na to bodite pozorni že na razgovoru:

 • ali varuška otroka sploh opazi, začne z njim pogovor,
 • ali je otrok do varuške zaupljiv, mu je v njeni družbi prijetno,
 • zna otroka nasmejati, potolažiti in se mu približati, da ji zaupa,
 • zna ohraniti trezno glavo v stresnih situacijah in je pripravljena na morebitne nesreče,
 • je komunikativna in išče skupni jezik tako s starši kot z otrokom,
 • ima veliko ustvarjalnih idej za starosti primerno zaposlitev otroka, o tem jo lahko tudi povprašate, če pozna kakšno igro ali pa kakšne ideje ima ona za preživljanje prostega časa,
 • če ima podoben pogled na ustrezno vzgojo otrok kot starši, saj se tako izognete nesporazumom (npr. glede prehranjevanja ali dnevnih sprehodov).

Pomembno je:

 • da vam je varuška simpatična,
 • da se otroci dobro razumejo z njo,
 • da je zanesljiva, točna in poštena,
 • se ravna po določenih načelih,
 • da je odgovorna in vredna zaupanja.

In ko boste enkrat najeli varuško, naj se vaše delo in opazovanje ne končata. Takoj ob začetku njenega dela se morate z njo dogovorite o določenih stvareh, za katere želite, da jih varuška upošteva. Na primer:

 • pravila v hiši (npr. v hiši se ne kadi),
 • dogovorite se za njen urnik,
 • povejte ji otrokov urnik: vstajanje, hranjenje, kopanje,
 • seznam telefonskih številk, kamor vas v primeru, če bo kaj narobe, lahko pokliče,
 • ne pozabite je opozoriti na alergije ali druge zdravstvene težave, ki jih ima vaš otrok,
 • razkažite ji hišo, kje je kakšna stvar, da je ne bo iskala po nepotrebnem,
 • razložite ji, kaj otrok je in česa ne,
 • natančno ji razložite, kaj želite, da z otrokom počneta; npr. rišeta, gresta na sprehod, se igrata …

Varuška ni gospodinja

Varuška ni gospodinja in se ne more od nje pričakovati, da bo cel dan pospravljala in kuhala ter še skrbela za otroka. Njena vloga je predvsem skrb za otroka. Starši sami vemo, kako kvalitetno smo z otrokom, če moramo zraven še pospravljati, sesati stanovanje, likati, kuhati ali čistiti garažo. Naloga varuške je, da pazi otroke, se z njimi igra, jih spodbuja (pri celotnem razvoju), jim ponudi stvari, s katerimi se zaposlijo in napredujejo, zaželeno pa je tudi veliko dobre volje, nasmejanost, pripovedovanje zgodb in petje pesmic.

Kaj mora vaša varuška vedeti o vašem otroku?

1. Otrokovo zdravje

Vedeti mora, če otrok redno jemlje kakšna zdravila ali če trpi zaradi alergij. Šele potem ste lahko prepričani, da bo vaša varuška imela to na skrbi in se bo v primeru nevarnosti lahko primerno odzvala.

2. Pomembni dokumenti in telefonske številke

Še posebej, če vaš otrok trpi zaradi bolezni ali alergije, v bližini ne smejo manjkati zdravstvena kartica in pomembne telefonske številke.

3. Strah in umirjanje

Varuški povejte za strahove vašega otroka. Koristno je, da varuška ve, kako otroka pomiriti in katera je njegova najljubša igrača. Vsak otrok se sprošča na drugačen način. Brez vaše pomoči varuška preprosto ne ve, kako ukrepati v takšnih primerih.

4. Obredi

Če imate kakšne posebne rituale, pa naj bo to pri prehranjevanju, pred spanjem ali pri umivanju zob, to povejte tudi varuški. Rituali dajejo občutek varnosti in zaupanja.

5. Pravila v družinskem življenju

Da bi se izognili konfliktom z varuško, ji morate povedati glavne smernice svojega družinskega življenja. Otrok sicer lahko misli, da mu bo varuška dovolila več kot starši (na primer sladkarije namesto zelenjave). Tudi o tem, kdaj otrok hodi spat, morate varuški povedati, kaj lahko otroku dovoli in kaj ne (npr. gledanje televizije, igranje iger ipd.).

6. Prehranjevanje

Varuški povejte ali pa napišite recepte za prehrano vašega malčka, predvsem če je ta alergičen na določeno hrano ali je ne sme jesti.

7. Povprečne cene varušk

Cene so zelo različne, vendar se vrtijo od okoli 4 do 5 evrov na uro/neto cena, nekatere cene pa so tudi višje, 10 evrov, vendar so v tako ceno verjetno vključena tudi gospodinjska dela in morda inštrukcije, če so otroci že večji.

Povprečne cene varušk

Cene so zelo različne, vendar se vrtijo od okoli 4 do 5 evrov na uro/neto cena, nekatere cene pa so tudi višje, do 10 evrov, vendar se v tako ceno verjetno vključujejo tudi gospodinjska dela in morda inštrukcije, če so otroci že večji.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj