Kako naj starši pojasnijo otroku, ko jih le ta ujame na laži

0
582

Laži in laganja se otrok najhitreje nauči v družini - kaj pa narediti če se starši zlažemo.

Z Janjo Frelih Gorjanc, univ. dipl. psihologinjo, specialistko ZDT, smo se pogovarjali o tem kaj storiti če se starši zlažemo. Otroku moramo pojasniti zakaj smo tako naredili, otrok se namreč ne sme tega naučiti od nas in v tem primeru nismo dober zgled. V takem primeru moramo otroku razložiti zakaj smo tako naredili ali odreagirali in ne smemo zanikati lastne leži.

Deklica, ki se igraPrva stvar, ko jo moramo narediti je, da sami sebi pogledamo v oči in priznamo, da smo se zlagali in povemo, da to res ni v redu. Otroku povemo tudi razloge, zakaj smo to naredili in ne da opravičujemo to laž. Otrok zelo dobro razloči, kaj je prav in kaj je narobe. Povemo mu, da je bilo to narobe, da vas je bilo strah in se niste upali soočiti s tem. Nikakor pa ne smemo zanikati resnice. Takrat otrok dobi dvojno sporočilo in izgubi stik sam s sabo, ker ve, da se je starš zlagal in se zanaša na te svoje občutke. Otrok si tako ne verjame več in ne zaupa več vase ter izgublja vest. Tako ne ve več, kaj je prav in kaj je narobe. Mi pa smo mu vzeli stik s sabo, ker smo mu dajali dvojna sporočila. Otrok je nekaj čutil prav, mi pa smo mu rekli, da ne čuti prav, in otrok verjame nam, ker se nima obrniti na koga drugega.

Najpomembneje je, da govorite resnico, četudi ste jezni in nočete, da otrok to vidi, pa čeprav morda niti sami ne veste, da ste jezni. Če vas otrok vpraša, če ste jezni, mu povejte tako kot je: ali ste jezni, utrujeni in ste zato bolj odrezavi, ali pa hitite. S temi vprašanji nam otrok dela uslugo, saj tako lahko dobimo stik s sabo in hkrati učimo njega, kako ohranjati stik s sabo. S tem krepimo njegovo samozavest oziroma samozavedanje. Bolj, ko se zavedamo svojih pozitivnih in negativnih plati, bolj smo samozavestni in bolj se zavedamo sami sebe. S tem otroka učimo tudi samozavesti.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here