Kako naj pravilno izvajam masažo presredka

11102
Masaža presredka
Masaža presredka

Pravilno izvajam masažo presredka tako, da ni nikoli boleča.

Nosečnost in porod sta velika napora za telo, zato je potrebno sprejeti nekatere pripravljalne ukrepe. K tem ukrepom spada tudi masaža presredka, tkiva med anusom in vagino. Masaža presredka na splošno izboljša prekrvavljenost tkiva, tkivo je mehkejše in bolj elastično. Znanstvene raziskave so pokazale, da lahko masaža presredka zmanjša verjetnost rezanja presredka in raztrganin presredka, saj je tkivo bolj sproščeno.

Kdaj in kako dolgo je treba opravljati masažo presredka

Najbolje je, da z masažo začnete že devet tednov pred pričakovanim porodom. Zelo pomembna je rednost masaže, zato jo morate trdno umestiti v svoj vsakdanjik. Vse kar potrebujete je 5-10 minut časa in naravno olje. Ritual, kot je na primer topla kopel, lahko pomaga, da sprostite napetost pred masažo. Vzemite si čas in izklopite moteče dejavnike, kot sta telefon ali radio ter najpomembnejše: umijte si roke. Potem si naoljite prste in se namestite v ustrezen položaj na postelji, kavču ali stolu. Lahko tudi počepnete, saj je tudi ta položaj udoben za masažo presredka.

Kako naj pravilno izvajam masažo presredka

Da bi pripravili tkivo na masažo, najprej v nožnico približno 3cm globoko vstavite enega, potem dva, nato pa še tri prste. Nato pa položite palec na presredek in nežno vmasirajte olje v kožo s polkrožnimi gibi. Prste v notranjosti vagine rahlo pritisnite na mišico med anusom in vagino. Gibanje naj poteka navzdol in navzven. Po nekaj minutah lahko počasi nežno pritisnete proti anusu. Povečajte pritisk, dokler ne začutite intenzivnega raztezanja. Po nekaj minutah se presredek navadi na pritisk.

Zelo pomembno: masaža ne sme biti nikoli boleča. Če je pritisk pri masaži z dvema prstoma še vedno prevelik, si presredek nekaj dni masirajte z enim prstom. Vsako gibanje je treba izvajati počasi in s koncentracijo. Prav tako bodite pozorni na globoko trebušno dihanje med masažo. To spodbuja krvni obtok in pomaga pri reševanju duševnih in telesnih napetosti in blokad.

Vir: Rund-ums-Baby

 

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav