Kako naj dojenček leži med dojenjem

0
1021
Položaj dojenčka pri dojenju

Otrok mora zajeti bradavico in kolobar dojke, sicer vas bo dojenje bolelo.

Otrok naj v vašem naročju leži tako, da mu ne bo potrebno obrniti glave, da bi prišel do dojke. Njegova celotna sprednja stran, torej obraz, trebuh in noge, morajo biti obrnjeni v isto smer, proti vašemu telesu oziroma natančneje k dojkam. Dojenčkova glavica leži v pregibu materine roke, z drugo roko pa pokrivate njegovo zadnjico ali stegna.

Otrok mora zajeti bradavico in kolobar dojke, sicer vas bo dojenje bolelo. Požgečkajte otroka pod brado, saj bo tako refleksno široko odprl usta, takrat pa mu dojko hitro potisnite v usta. Otrokova čeljust sedaj dosega široko območje okoli kolobarja, njegov nosek pa rahlo pritiska na dojko, vendar ne skrbite, vaš otrok še vedno dobi dovolj zraka. Da bi osvobodili otrokov nos, ne pritiskajte na dojko, saj boste tako preusmerili tok mleka iz tega območja.

V porodnišnicah običajno svetujejo dojenje v ležečem položaju, vendar naj mame dojijo tako le v začetnem obdobju, po porodu, saj jim je verjetno lažje in je zanje manj naporno kot pa dojenje v naročju. Med dojenjem naj dojenčke leži v bočnem položaju, obe rokici naj bosta obrnjeni najprej proti sredini, glava naj bo podložena toliko, da je hrbtenica dojenčka v čim ravnejši liniji. Glava je lahko podložena z mamino roko, vendar je roka po navadi previsoka, zato je bolje, da glavico podložimo s kakšno pleničko ali čim podobnim. dojenje_rokaPazimo, da dojenčkova glava v bočnem položaju ni postavljena previsoko. Med dojenjem v takem položaju lahko mama pomaga otroku pri vzdrževanju bočnega položaja tako, da ga dodatno podpre s svojimi rokami.

Ko si mama po porodu dovolj opomore, je bolje, da doji v sedečem položaju z dojenčkom v naročju. Poišče naj si udobno, vendar čvrsto podlago, na kateri ji bo med dojenjem v bočnem položaju udobno. Tudi v naročju naj bo otrok med dojenjem v bočnem položaju, kajti če leži na hrbtu in ima glavo obrnjeno postrani proti dojki, težko sesa in požira mleko. Poskusite sami popiti požirek vode, ko imate glavo obrnjeno naravnost in ko imate glavo obrnjeno postrani, verjetno boste ugotovili, da lažje popijete požirek vode ko je glava lepo poravnana. Pomembno je tudi, da sta obe rokici lepo obrnjeni naprej, da ena rokica ne ostaja vedno obrnjena nazaj, saj s tem otroku ne dajemo pravilnega občutka sredine telesa. Ko mama pogleda svojega otroka, ki ga doji v naročju, naj bi bili otrokovo uho, rama in kolk povezani v liniji, če je kaj od naštetega zunaj ravne linije, pa pomeni, da otrok v naročju ni lepo poravnan. Zgornja dojenčkova noga naj bo pokrčena, spodnja pa iztegnjena. Mama dojenčka podira z rokami pri medenici ter mu daje oporo za glavo in zgornji del telesa, dodatna opora za medenico pa je lahko tudi mamino koleno. Pri dojenju v sedečem položaju, si lahko mama pomaga tudi s posebnimi blazinami za dojenje.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here