Kako ločimo laž od pretirane otroške domišljije

0
469

Kdaj se otrok laže in kdaj je laž samo plod njegove domišljije? Starši moramo ločevati in opazovati otroka kako se obnaša, da bomo ukrepali prav.

Otroška domišljija je sad otrokovega razmišljanja in misli, da je to resnično, saj to tako doživlja. Ko pa se zlaže, pa bomo starši videli, saj se naučimo kdaj želi doseči nekaj z lažjo. Vabljeni o ogledu intervjuja z Janjo Frelih Gorjanc, univ. dipl. psihologinjo, specialistko ZDT.

Otrokova domišljija izhaja iz otrokovega domišljijskega sveta, ko se iz njegove igre, ki jo močno obarvajo tudi čustva (strah, žalost, veselje) zgodijo stvari, ki jih otrok jemlje kot resnične. Takrat otroka začutimo in v njegovih očeh vidimo, da so določene stvari zanj resnične. Na primer če otrok ponoči sanja in je prepričan, da je bila tista kača res v njegovi sobi, mi pa vemo, da je ni bilo. Otrok v tem primeru ne laže, da bi od nas dobil pozornost, ampak to tako močno doživlja. Otrok se običajno zlaže zaradi strahu, da bo kaznovan, ali pa če bi moral nekaj narediti, pa se mu ne ljubi. Takrat lahko kljub otrokovemu pretiranemu zatrjevanju, da je nekaj res, že po njegovi telesni govorici vidimo, da to ne drži, lahko pa začutimo tudi njegov strah. Če smo z otrokom v stiku in z njim komuniciramo, se počasi naučimo, kdaj laže in kdaj ne. Če otroka obtožimo, da se je zlagal, pa čeprav se ni, bo to otrok doživel kot krivico in bo burno odreagiral.

Sodelujoči strokovnjaki:

Janja Frelih Gorjanc

http://www.zdi-krog.si/

univ. dipl. psih., spec. ZDT, KROG Inštitut Terapevtski center

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here