Kako lajšati bolečino med porodom – nefarmakološke metode

0
1810
Lajšanje bolečine med porodom
Lajšanje bolečine med porodom

Pred porodom se je priporočljivo dobro informirati o vseh možnostih poroda in lajšanja porodne bolečine, se odpraviti v porodnišnico, kjer želite roditi, in se posvetovati o porodu ter morda pokazati porodni načrt s svojimi osebnimi željami (kjer je to na voljo).

Ob porodu se sproža strah in fizični napor porodnice, kar izzove stresni odgovor z izločanjem stresnih hormonov. Stresni hormoni vplivajo na ožilje posteljice in tudi na maternico, saj stisnejo ožilje posteljice in s tem se posledično zmanjša krvni pretok med mamo in otrokom ter oksigenacija ploda.

Ločujemo dve skupini lajšanja bolečin med porodom: nefarmakološke metode in farmakološke metode. Na tem mestu preberite o nefarmakoloških, kjer se ne uporabljajo zdravila; gre za starejše metode.

1. RELAKSACIJA

Je veščina psiho-fizičnega sproščanja, učinkovita pri nadzoru vznemirjenosti in strahu ter napetosti mišic porodnice, ki so ovira naravnemu poteku poroda. V uporabi so različne tehnike: branje sprostitvenih besedil, progresivna sprostitev mišic, vizualizacija, glasba. Priprava na porod poteka v obliki vsakodnevnih sprostitvenih vaj.

2. PRAVILNO DIHANJE

Je zelo koristno, saj osredotočanje na pravilno tehniko dihanja omogoča porodnici občutek kontrole nad bolečino in porodno situacijo, bolj učinkovite popadke in optimalno oskrbo mame in otroka s kisikom.

3. MASAŽA

Masaža spodnjega dela hrbta med porodom prinaša mir, zmanjša napetost mišic in poviša temperaturo v podkožnem tkivu s sproščanjem endorfinov (biološki morfini).

4. TENS

Uporablja se kot dodatno sredstvo, ker nekoliko omili bolečino. Na ledveni del hrbta se nalepijo elektrode v obliki nalepk, ki so povezane s tensaparatom. Ta dovaja blage električne dražljaje do živčnih končičev v koži. Telo ob tem sprošča endorfine, ki so naravni blažilci bolečine (notranji morfini). Po teoriji vrat (gate control theory) TENS blokira in moti informacije o bolečini, ki jih telo pošilja možganom. Uporabljati se lahko začne že ob prvih popadkih. TENS nima učinkov na plod in ne vpliva na trajanje poroda in morebitne porodniške posege med njim.

5. AKUPUNKTURA

Tradicionalna kitajska metoda za lajšanje bolečin, pri kateri se s pomočjo iglic stimulirajo določene akupunkturne točke. Uporablja se kot priprava na porod in za lajšanje bolečin med porodom. Pospešuje dozorevanje materničnega ustja, skrajša čas poroda, izboljšuje koordinacijo popadkov, ne vpliva na trajanje iztisa oziroma na drugo porodno dobo.         

6. HIPNOZA

Postopek:

zanjo se mora nosečnica odločiti približno mesec pred porodom, saj zahteva določene priprave – seanse. Trenira tudi avtohipnozo. Hipnoza je namreč stanje zavesti, ko je pozornost osebe usmerjena in lahko terapevt z govorom vpliva na nosečničino podzavest ter njeno doživljanje. Nosečnica mora biti s postopkom seznanjena in se mora strinjati s hipnozo.

Prednosti:

 • prijetnejše doživljanje nosečnosti, 
 • zmanjšanje strahu pred porodom, 
 •  zmanjšanje porodne bolečine, 
 • v priprave na porod sta vključena nosečnica in partner oziroma oseba, ki bo prisotna ob porodu, 
 • skrajša se faza odpiranja vratu maternice, 
 •  izrazito se zmanjšajo bolečine, 
 • izboljšana je kondicija otroka ob porodu, 
 • zmanjša se pogostnost poporodne depresije, 
 • izboljša se pripravljenost na dojenje,
 • pripravi bodočo mamico na spremenjen ritem spanja po porodu,
 • z avtohipnozo lahko mamica nadgradi znanje po porodu tudi za lajšanje drugih težav,
 • mati med porodom normalno sodeluje z babico ali zdravnikom, partnerjem, normalno spremlja porod,
 • fizična kondicija matere po porodu je izrazito boljša kot po porodu brez hipnoze,
 • hipnoza se lahko kadarkoli prekine, če nosečnica to želi, saj ta nikoli popolnoma ne izgubi nadzora nad dogajanje.

Slabosti:

 • ni primerna za nosečnice z epilepsijo in tiste, ki (so) se zdravijo pri psihiatru,
 • zelo zahtevna metoda, ki jo lahko izvajajo samo strokovnjaki,
 • ni na voljo v vseh porodnišnicah,
 • ni primerna za nosečnice, ki ne verjamejo v tovrstne metode.

7. AROMATERAPIJA

Že v času pozne nosečnosti se lahko nosečnice sproščajo z uporabo eteričnih olj v izparilnikih oziroma z masažo. Treba se je dobro seznaniti o tem in povprašati  strokovnjaka, katero olje je primerno za samo vdihavanje v prostoru in katero za masažo trebuha in presredka. Uporaba olj naj bo zmerna, v nasprotnem primeru ne deluje blagodejno, pač pa moteče. O aromaterapiji se je priporočljivo pogovoriti z babico, ki bo prisotna pri porodu, saj bo znala primerno svetovati. Aromaterapija sprošča porodnico, da je bolj umirjena in sproščena, zaradi česar lahko nekoliko bolje prenaša bolečino.

Gordana Pavlović

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med. spec. anesteziologije, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj