Kako lahko preprečite vnete in boleče bradavice?

0
4753
Vnete in boleče bradavice
Vnete in boleče bradavice

Vnete in boleče bradavice so lahko zelo neprijetne ter hitro pokvarijo veselje in bližino, ki se med ustvarja med otrokom in mamo med dojenjem.

V začetnih dneh dojenja je povečana občutljivost bradavic normalna, po nekaj dnevih pa bi se morali neprijetni občutki unesti. Vzrokov za dalj časa trajajoče boleče bradavice je kar nekaj, najpogosteje gre za nepravilno pristavljanje, ko ima otrok v ustih le bradavico in ne tudi dela kolobarja.

8 nasvetov za vnete in boleče bradavice:

  1. Vztrajajte, da dojenček skupaj z bradavico zagrabi tudi dovolj velik del kolobarja.
  2. Pazite, da dojka ne bo postala nadomestek za dudo.
  3. Včasih je razlog nepravilno odstavljanje od dojke. Kadar otrok sam neha piti, se zlahka odvadi od dojke, če pa želite prekiniti dojenje vi, nikar ne vlecite dojke iz ust – z mezincem mu prej rahlo razprite usta.
  4. Dojiti začnite na tisti dojki, kjer je bradavica manj boleča in vneta. Tako bo mleko na drugi dojki lažje teklo, ker bo otrok že na tej sprožil refleks izmeta mleka.
  5. Da bi preprečili vnete in boleče bradavice, položaj dojenja vedno pravilno zamenjajte in se prepričajte, da je vaš otrok pravilno pristavljen k dojki. Otrok mora piti vsaj 10 minut na vsaki strani.
  6. Svojega otroka dojite pogosto. Tako njegova lakota ni tako velika, zato sesa manj pohlepno.
  7. Bradavice naj bodo suhe. Stalna vlaga iz mokrih blazinic za dojenje draži bradavice, zato jih redno menjajte. Pomagajo vam lahko tudi zadnje kapljice mleka, ki pridejo iz prsi po koncu dojenja: razmažite jih po bradavici in areoli ter pustite, da se posuši na zraku. Tudi izdelki iz lanolina naredijo kožo voljno in preprečujejo boleče bradavice.
  8. Za vaše bradavice je blagodejen tudi zrak.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj