Kako lahko otroka odvadim stalnega sesanja?

0
1990
sesanje_palca

Pri sesanju igra pomembno vlogo starost vašega otroka. Majhni otroci imajo naravno potrebo, da nekaj sesajo, saj jih to pomirja. Dojenčki, ki nimajo dude, tako večkrat sesajo prstek ali roko. Dude so zelo priljubljene. Sicer niso zdrave, so pa še vseeno boljše, kot pa da dojenček sesa odejo, palec ali igračo.

Zelo stresno za mamico je, če otrok ne more brez sesanja: skozi bi sesal dojko ali stekleničko. Potem je smiselno, da vašega otroka nežno, a vztrajno odvajate od sesanja.

sesanje_palca

Mamine dojke so samo za dojenje

Novorojenčki in majhni dojenčki ponoči potrebujejo dodaten obrok. Kasneje pa je nočni obrok čista navada. Otrok v drugi polovici prvega leta življenja ne potrebuje več nočnega obroka. Čeprav je dojenje zdravo, je stalno sesanje, še posebej ponoči, slabo za zobe vašega otroka. Ker je tako udobno, pa nekateri dojenčki uporabljajo mamino dojko kot dudo. Zaspijo samo na prsih in želijo sesti, čeprav niso lačni. Da vašemu otroku sporočite, da tega ne želite, boste potrebovali potrpežljivost in vztrajnost. Vaš otrok se je navadil tolažiti na maminih dojkah in tega se ne bo odvadil čez noč. Pomaga naj vam partner: če želi dojenček ponovno sesati, naj ga pomiri vaš partner.

Tudi steklenička ni igrača

Podobno kot materino dojko, marsikateri otrok kot dudo uporabi stekleničko. Velja enako pravilo: po prvih šestih mesecih življenja vaš otrok ne potrebuje več nočnega obroka. Stalno sesanje stekleničke lahko ovira in škoduje razvoju zob.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here