Kako jesensko vreme vpliva na zdravje?

0
489
deklica_sprehod

Jesen je čas prehladov. Po vročem poletju se nam v hladnih jesenskih dneh velikokrat zdi neprijetno biti na prostem. Veliko dežja, veter, visoka vlaga in blato niso privlačni za vsakogar. Poleg tega se začne sezona prehladov in starši se sprašujejo, če je zdravo, da se otroci igrajo zunaj. Dejstvo je, da je svež zrak zelo pomemben, zato se lahko otroci mirne duše (če le nimajo povišane telesne temperature), igrajo zunaj.

Samo za astmatike in ljudi z občutljivimi bronhiji je lahko jesensko vreme breme. Visoka vlažnost, ki se hitro spreminja, pa tudi soočanje občutljivih dihalnih poti z nizkimi temperaturami je precej težko. Potem je tu še vpliv okoljskih dejavnikov, kot so izpušni plini v jesenski megli. Vendar pa se ne umaknite v hišo in se ne izogibajte svežemu zraku. Poskrbite le za optimalno zaščito pred neprijetnimi vremenskimi vplivi in ​​sprejmite varnostne ukrepe, da bi uživali v sprehodu ali igri na prostem.

Da bi preprečili prehlad, je pomembna pravilna izbira oblačil, ki so vodotesna in dihajo. Pomembno je zagotoviti, da otrokom ni niti prevroče niti premrzlo, sicer se bodo hitro prehladili. Najprimernejše je čebulno oblačenje, se pravi več plasti oblačil. Otroka raje oblecite v več tanjših plasti oblačil, namesto da bi ga oblekli le v debelo jakno. Med sprehodom na hladnem jesenskem zraku je tako na primer primeren tanek pulover z debelejšim puloverjem in oblazinjenim telovnikom. Debel zimski plašč shranite do zime. Jeseni je pomembna tudi zaščita glave in vratu. Poskrbite, da bodo noge v čevljih tople in se ne bodo potile. Čevlji morajo biti vodoodporni, saj v nasprotnem primeru vanje prodira voda in noge ohladi – rezultat je prehlad.

Skupaj s pravimi oblačili je jeseni pomembna krepitev imunskega sistema otrok, to poleg pravilnega oblačenja pomeni zadostno oskrbo z vitaminom C (od limonade do sadne solate). Pomembno je redno uživanje sadja, dodatno jabolko ali pomaranča na dan lahko delata čudeže. Močnejši imunski sistem pomeni boljšo zaščito pred mokrim in hladnim vremenom.

deklica_sprehod

Vir: Mamiweb

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here