Vzgoja otrokaPostavljanje meja in vzgoja otrokaKako je z uporabo pohval in kazni pri otrocih - intervju Jesper...

Kako je z uporabo pohval in kazni pri otrocih – intervju Jesper Juul

Mislim, da kazni nikoli ne bi smeli uporabljati. Kar koli otroci naredijo, naredijo nedolžno. Danes sem dobil vprašanje od mame, ima 2 letnega otroka. Nejgovi zobje rastejo in bolijo in zato girze vse in vsakogar. Zato me je vprašala, kdaj otrok ve, da drugo osebo to boli in da razumeme vse, karkoli mu rečemo. Vendar ko mu rečemo, da naj neha grizi ne preneha. Otrok potrebuje 4 do 5 let da ponotranji vse norme, ki ga obdajajo. Ni potrebno v tem času uporablljati kazni, ampak ko recimo otrok grize, mu samo jasno povemo, da tega nočemo. Če ima otrok tudi očeta, ki mu lahko ponudi oporo in ga otrok lahko ugrize.

Meje začnejo držati, ko postanejo osebne. V preteklosti je veljala, da otroci začnejo spoštovati meje, če se bojijo kazni. Danes vemo, da to preprosto ni res in da otroci pač preporsto rabijo nekaj časa, da to sprejmejo in ponotranijo. Mi pa moramo seveda to čim večkrat ponavljati. Z otroki moramo biiti čimbolj osebni in avtevtični, govoriti svoj jezik, ne pa otroškega, ker je to tisti jezik, katerega se morajo naučiti.

Ali hočete da je vaš otrok obugljiv ali da je delo samostojen in gre sam svojo pot? Mislim, da je to zelo pomembno. Ne izvršujte pritiskov na otroka. Ne morete otroka oblikvati popolnoma tako, kot ga vi želite. Otrok raste po svoje. Za mlade starše je najbolj pomembno, da uživate s svojim otrokom vsak dan, ne ga spreminjat ampak uživajte z njim, takšnim kot je. Otrok zato začuti, da je sprejet takšen kot je. Dandanes imajo otroci občutek, da morajo biti drugačni.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj