Kako izraščajo zobki pri dojenčku

0
2227

Izraščanja zobkov pri otrocih poteka zelo različno. Običajno izrastejo najprej spodnji sekalci oz. spodnja mlečna enka.

Izraščanja zobkov pri otrocih poteka zelo različno. Običajno izrastejo najprej spodnji sekalci oz. spodnja mlečna enka. Lidia Rahne, dr. dent. med. spec. pedontolog, poudarja da se zgodi, da zobje „zamujajo“ pri izraščanju, pa kljub temu okoli tretjega leta ima otrok vse zobe ali morda manjka ena ali obe zgornji petici.

Zelo individualno izraščanje zob. običajno res izraste prvi spodnji sekalec, dostikrat se zgodi, da se malo pomeša vrstni red, včasih prvi izraste zgornji sekalec. Nekako je to individualno, nekaj vpliva ima tudi dednost. V družinah, kjer so starši otrok imeli kasnejši izrast zob, imajo tudi otroci kasnejši izrast oziroma dobivajo kasneje zobke. Nič ne pomeni zgodnje izraščanje zobkov.

Lahko se zgodi, da dobi otrok prvi zobek pri šestih mesecih in so presledki med naslednjimi zobki večji. Pri 1,5 letu imajo nekateri otroci isto število zob, če so dobili prvega pri šestih  mesecih ali pa če so ga dobili pri enem letu. Če pri 1,5 letu ni znakov, da bi otrok dobil zobek, rečemo, da je to pozno izraščanje zob. Najprej izraste spodnji sekalec, nato zgornji sekalci, sledijo spodnji sekalci. Na to štirice, sledijo trojke in na koncu pridejo petice.

Sodelujoči strokovnjaki:

Lidia Rahne

http://www.zd-lj.si/

dr. dent. med. spec. pedontolog

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here