Kako izračunamo višino porodniške

0
8368

Višina porodniške je vezana na obdobje enega leta pred vložitvijo prve vloge.

Oglejte si video o tem kako izračunamo višino porodniške z Mileno Hvale, dipl. uprav. org., vodjo enote za starševsko varstvo in družinske prejemke, Center za socialno delo Ljubljana – Šiška. Povprašali smo tudi kako uveljavlja nosečnica – samostojna podjetnica pravico do porodniškega dopusta.

Višina porodniške je vezana na obdobje enega leta pred vložitvijo prve vloge. Ta je vezana na mamo, če imam mama stalno bivališče v Ljubljani, mora vse te zadeve urejati vLjubljani, če pa v Murski Soboti, pa mora to urejati tam, tudi če živi v Ljubljani. Ko odda prvo vlogo, se vedno upošteva za zadnjih 12 mesecev za nazaj, torej izplačila v zadnji dvanajstih mesecih, to je bruto znesek. Za porodniško velja 100% nadomestek, za dopust za nego pa je limitiran na dvo in polkratnik slovenske povprečne plače. Na naši spletni strani tudi lahko izračunte realno, koliko boste dobili. Kaj pa porodniška za samostojne podjetnice? Velja ravno tako, kot za tiste, ki so zaposlene pri delodajalcih, le da si ona izplačuje sama, si izpolni obrazec, kakšni so bili ti dohodki, pri njej pa se obračunava od osnove, od katere plačuje prispevke. Ona nima plače, ampak si plačuje višin

o teh prispevkov. Mi damo ta obrazec potrditi na davčno, oni nam vrnejo potrjen obrazec o prispevkih za zadnjih 12 mesecev in od tega je odvisna njena porodniška. Res pa je, da si SPji zvišajo osnovo, naprimer, ko vedno, da so noseče, da dobijo malo višjo, sicer so pa navadno kar minimalne.

Na centrih priporočajo, da se naročite za uro in datum sestanka, kjer vam bodo lahko strokovnjaki v živo pomagali pri vsaki zagati pred katero se znajdete. Uradne ure so v ponedeljek (8.00-12.00, 13.00-15.00), sredo (8.00-12.00, 13.00-17.00) in petek (8.00-12.00).

Družina
Družina

Milena Hvale

http://www.csd-lj-siska.si/splosno/index.asp

dipl. uprav. org., vodja enote za starševsko varstvo in družinske prejemke s Centra za socialno delo Ljubljana – Šiška

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj