Kako izbrati pravilno velikost plenic

0
6219
previjanje

Plenice so v zgodnjem otroštvu otrokove stalne spremljevalke. Zato je pomembno, da se otroku prilegajo in so narejene iz koži prijaznih materialov.

Različne velikosti plenic se nanašajo na otrokovo težo. Na vsakem pakiranju plenic boste videli velikost in zraven napisane kilograme, ki jim odgovarja velikost. Tako je na primer velikost 1 primerna za novorojenčka med 2 in 5 kg. Vendar pa se lahko podatki razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca: tako lahko velikost plenic 2 pri enem proizvajalcu odgovarja teži 3-6 kg, pri drugem proizvajalcu pa le 3-4 kg.

Pri plenicah je pomembno, da ni predolga in ne prekratka. Tako se lahko vaš otrok sproščeno premika, plenica pa ne pušča. Takoj po rojstvu je izbira velikosti plenic enostavna, saj novorojenčkom običajno v vsakem primeru odgovarja velikost 1. Če pa je vaš dojenček zelo velik, se lahko zgodi, da bo kmalu po rojstvu presegel to velikost. Zato je priporočljivo, da pred rojstvom kupite zavoja plenic v velikosti 1 in 2.

previjanje

Kdaj je čas, da začnete kupovati večje plenice?

  • Kadar plenico na trebuščku težko zapnete in opazite, da dojenčka plenica tišči na trebuščku in na stegnih. To je lahko za dojenčka zelo boleče. Prav tako je pomembno, da mu je ne zapnete preveč na tesno.
  • Tudi če plenica redno pušča, bi morali razmišljati o nakupu večjih plenic. Z velikostjo plenic se namreč običajno veča tudi njihova vpojnost.
  • Plenica naj ne bo prevelika: če ima dojenček bolj tekoče blato, lahko le-to pride skozi.

Da najdete pravo plenico za vašega otroka, lahko traja nekaj časa in je odvisno od različnih dejavnikov. Podatke proizvajalca glede otrokove teže obravnavajte samo kot približno vrednost. Odstopanja med težo vašega otroka in navodili na embalaži so v obeh smereh možna, saj je prileganje plenice odvisno tudi od dojenčkove telesne zgradbe.

Vir: Family

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here