Kako investirati za otroka

Ko v družino prispe novorojenček, se starši ne ukvarjajo le z vsakodnevnimi skrbmi in veseljem ob novem življenju, temveč tudi z razmišljanjem o dolgoročni prihodnosti svojega otroka. Eden ključnih vidikov te prihodnosti je finančna varnost. Investirati za otroka ni le pametna finančna poteza, temveč tudi izraz ljubezni in skrbi za njegovo prihodnost. S pravim načrtovanjem in vlaganjem lahko starši zagotovijo sredstva za otrokovo izobraževanje. Zagotovijo prve korake v svet odraslosti ali druge pomembne življenjske dogodke.

Na kaj si morate najprej odgovoriti, ko razmišljate o varčevanju za novorojenčka

Najprej si morate odgovoriti na vprašanje, KAJ želite svojemu otroku omogočiti ter KDAJ. Strokovnjakinja svetuje izdelavo načrta otrokove finančne osamosvojitve. Na ta način si boste zagotovili, da boste sredstva res namenili prihodnosti otroka in jih ne boste porabili za kaj drugega. Cilj mora biti jasen in definiran tako časovno kot tudi finančno.

Kam investirati za otroka

V svetu investicij velja univerzalno pravilo – večje kot je tveganje, večji je lahko zaslužek (ali pa, seveda, tudi večja izguba). Obstaja kar nekaj finančnih produktov, ki so smiselni za tovrstni namen – npr. investicijski in vzajemni skladi, rentna varčevanja ipd. Investicije v obveznice so v primerjavi z bančnimi depoziti že za stopnjo bolj tvegane, trgovanje z delnicami pa je najbolj tvegano. Vendar so na dolgi rok donosi pri investicijah v delnice veliko višji kot pri bančnih depozitih. Specialistka za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek pa dodaja: »Na samo izbiro produkta vpliva odnos stranke do tveganja in dejstvo, da je treba naložbe spremljati, ne glede na to, za kakšen znesek gre. Ljudje pogosto delajo napako, da sklenejo nek finančni produkt, za katerega potem nihče več ne skrbi ali še huje, sredstva potem prestavljajo iz enega finančnega produkta v drugega, s čemer si delajo ogromno škodo.«

Prodaja ali oddaja
Prodaja ali oddaja

Investicija naj bo najprej v lastno znanje

Prvo vodilo je torej znanje o določenem varčevanju in razumevanje. Primerjajte med seboj produkte, kakšna so tveganja, pričakovani donosi, možnosti predčasnega izplačila itd. »Investicija v osnovno znanje najmanj stane in je na koncu največ vredna.« Ana Vezovišek pa podaja še izračun: »Recimo, da bi želeli svojemu otroku pri 18-tih letih začeti izplačevati ”štipendijo”, ki mu jo boste izplačevali 6 let, v znesku 250 evrov. Kaj hitro si lahko izračunate, da bi za to potrebovali 18.000 evrov. In ker je to znesek, ki ga težko čez noč privarčujemo, moramo za ta namen začneti varčevati takoj ob njegovem rojstvu. V tem primeru bi zadostovalo, da bi varčevali mesečno cca. 45 evrov. Seveda je pri tem treba opozoriti, da ne gre za varčevanje na banki, temveč za izbiro finančnega produkta, ki omogoča doseganje 7 % povprečnega letnega donosa.«

Osnovni nasvet

Razmislite, koliko denarja lahko vsak mesec vlagate in se tega zneska držite, naj to predstavlja neko samodisciplino. Spremljajte, kaj se z zneskom dogaja. V mislih imejte različne dejavnike in možne zaplete – tako inflacijo in obrestne mere pri bančnih depozitih, kot tudi možnost padca tečajev na kapitalskih trgih. Z varčevanjem začnite takoj ob rojstvu otroka. S tem mu boste bolj pomagali, kot če mu bi kupovali drage igrače, ki mu pri njegovih 18 letih zagotovo ne bodo koristile.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj