Kako in kdaj uveljavljamo porodniški dopust ter koliko časa traja

0
26894

Obvezen nastop porodniškega dopusta je 28 dni pred nastopom porodnega roka.

Obvezen nastop porodniškega dopusta je 28 dni pred nastopom porodnega roka, uveljavitev pomoči pa bodoča mamica začne urejati najkasneje 60 dni pred nastopom roka. Porodniška traja 105 dni in ta pravica je izključno materina. Po tem pa nastopi dopust za nego in varstvo, ki ga lahko koristita oba starša. Oglejte si video z Mileno Hvale, dipl. uprav. org., vodjo enote za starševsko varstvo in družinske prejemke, Center za socialno delo Ljubljana – Šiška.

Obvezen začetek porodniške je 28 dni pred nastopom poroda oziroma rokom. Papirologijo začnejo urejat 60 dni pred rojstvom otroka, da uredijo še vse v zvezi s pomočjo ob rojstvu. To je paket ali pa denarno nadomestilo v višini tega paketa. Obrne pa se center, kjer je njeno stalno prebivališče oziroma začasno, če nima stalnega bivališča v Sloveniji. Za državljanke Slovenije pa je obvezno stalno prebivališče po zakonu. Možno je tudi predhodno priznanje očetovstva… Porodniški dopust traja 105, ki je koristi pred nastopom poroda in je to pravica matere. Dopust za nego in varstvo otroka, ki ga koristita oba starša in traja 260 dni, ki pa se lahko podaljša ob rojstvu dvojčkov, predzgodnjega rojstva…ali pa starša doma varujeta že otroka, mlajšega od 8 let, se dopust podaljša za 30 dni, ob dvojčih se podaljša za 90 dni, če je otrok bolan, se tudi podaljša za 90 dni.

Na centrih priporočajo, da se naročite za uro in datum sestanka, kjer vam bodo lahko strokovnjaki v živo pomagali pri vsaki zagati pred katero se znajdete. Uradne ure so v ponedeljek (8.00-12.00, 13.00-15.00), sredo (8.00-12.00, 13.00-17.00) in petek (8.00-12.00).

Sodelujoči strokovnjaki:

Milena Hvale

http://www.csd-lj-siska.si/splosno/index.asp

dipl. uprav. org., vodja enote za starševsko varstvo in družinske prejemke s Centra za socialno delo Ljubljana – Šiška

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here