Kako doseči, da bo dojenček prespal noč

9915
Spanje dojenčka
Spanje dojenčka

Raziskave so pokazale, da se otroci na dnevno-nočni ritem prilagodijo po nekaj tednih. Mnogi otroci v starosti od 6 mesecev najdejo svoj redni ritem. Za to pa otrok rabi fiksne točke za odhod v posteljo, za vstajanje, hranjenje ter dnevno svetlobo in temo.

Ko že imajo spalne navade, dojenčki običajno spijo zelo globoko. Ugotovili boste, da se otrok ob običajnih zvokih normalne jakosti ne zbudi. Prav tako je za otroka bolje, če že od začetka spi v okolju, kjer je normalna raven hrupa. Nenadna sprememba hrupa – glasen pok ali nenadna tišina – bo otroka prebudila hitreje, kot zvoki v ozadju, ki so običajne jakosti.

Ko se dojenček ponoči zbudi, se izogibajte vsemu, kar bi ga odvračalo od spanja. Igranje, crkljanje in petje je zanj res osrečujoče, vendar ga ne bo uspavalo. Pustite ga v postelji, se ga dotaknite, pobožajte ter mu nežno in pomirjujoče prigovarjate. Da vam ne bo potrebno prižigati luči, da bi našli pot do posteljice, imejte v vtičnici majhno nočno lučko. Previjanje ponoči po prvih nekaj tednih življenja ni več potrebno, razen če je nujno.

Mnogi dojenčki najpozneje pri 6 mesecih starosti prespijo noč brez obroka. Že v prvih tednih življenja otroka navadite na pozni večerni obrok med 22. in 24. uro. Tako boste otroka nahranili, preden boste odšli spat. Čas do naslednjega obroka se bo postopoma daljšal.

Ne dovolite, da vaš otrok zaspi na dojki, niti podnevi. V nasprotnem primeru bo začel dojenje dojemati kot sredstvo, da bo lahko zaspal. Tako bo zaspal le tako, zato mu boste morali ponoči večkrat ponuditi dojko, da bo zaspal nazaj.

Če je mogoče, naj bo vaš dojenček po zadnjem večernem hranjenju buden, da ga spravite v posteljo. Če zaspi med dojenjem, ga zbudite med previjanjem in preoblačenjem. Prav tako se mora naučiti zaspati sam, brez fizičnega stika.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav