Kako dolga je noč

3851
Trajanje nočnega spanja
Trajanje nočnega spanja

Trajanje nočnega spanja 6 mesečnika (pa vse do šole) je lahko med otroci različno za uro ali dve, traja pa nekje od deset to enajst ur.

Dojenčki v prvih tednih življenja ponoči le malo spijo, kažejo številne raziskave. Nočno spanje v prvih dveh mesecih življenja traja manj kot osem ur in se postopoma podaljšuje.

Ko je otrok star šest mesecev, povprečno spi slabih deset ur in tako ostane približno do njegovega sedmega leta starosti. Šele potem se potreba po spanju počasi zmanjšuje. Trajanje nočnega spanja se od dojenčka do šolarja torej komaj kaj spremeni.

Spanje torej traja nekje od deset to enajst ur, odstopanja do eno uro navzgor ali navzdol so nekaj povsem pričakovanega. Veliko otrok bi lahko bolje in dlje spalo, če bi imeli dobre navade uspavanja. Vedno pa tega žal ni mogoče doseči. Dejstvo, da se nočno spanje od dojenčka do šoloobveznega otroka le malo spremeni, ima pomembno prednost.

Brate in sestre v prvih letih življenja lahko damo na primer spat sočasno. Razlike v potrebi po spanju izravnava opoldanski spanec. Če pa mlajši otrok potrebuje precej manj spanja, medtem ko starejši zelo rad spi, je smiselno, da damo starejšega spat pred mlajšim.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav