Kako dojenčka pestujemo

2422

Ali je pomembno, kako dojenčka pestujemo, ga oblačimo, z njim ravnamo?

Pravilno pestovanje, oblačenje in ravnanje z dojenčkom je bistvenega pomena pri zdravem razvoju. Pomembno je pravilno ravnanje z dojenčkom, da omejimo možne posledice v nadaljnem razvoju. Oglejte si video s terapevtko razvojne nevrološke obravnave Špelo Gorenc Jazbec.

Kako pomembno je, kako starši pestujemo otroka, kako pravilno ga oblačimo? To je zelo velikega pomena, čeprav se večina staršev tega ne zaveda oziroma se zavedo kasneje, ko nastopijo težave. Tudi če ni težav, je zelo pomembno, kako ravnamo z otrokom. Večina jih reče, saj ni tako pomembno, saj so tudi nas na tak način previjali in oblačili. Treba je spremljati otrokov razvoj. Če vidimo, da je otrok že toliko star, da nam lepo sedi v naročju, da je dovolj aktiven, dovolj samostojen pri sedenju, je pomembno, da ga začnemo oblačiti, preoblačiti v tem položaju. Da ga ne preoblačimo vedno v leže, ker mu s tem vzamemo tisto, kar je on zmožen, kar ona zna. Če otrok nima nobenih težav v razvoju, je pomembno, da pravilno ravnamo z njim, saj mu to daje kvaliteto v razvoju. Predvsem je to pomembno za kasneje.

Staršem je po navadi pomembno, da se otrok usede in da shodi. Vidijo, da hodi in so zadovoljni. Ampak če kvaliteta ni prava, to kasneje lahko v razvoju pripelje do določenih težav – krive hrbtenice, bolečin v kolenih, obračanje stopal navzven, navznoter. Ali smo starši tisti, ki najbolj poskrbimo za dober, kvaliteten razvoj otroka? Sigurno sta v prvi vrsti starša tista, ki sta zadolžena za svojega otroka, da mu nudita optimalne pogoje za res kakovosten razvoj. Po drugi strani, pa moramo starši dedkom, babicam, tetam, stricem razložiti, kaj bi želeli od otroka, ker bi stari starši in starejše generacije še vedno vodile otroka za roke naokrog in bi ga posedali, ko še ni pripravljen na to.

Naloga staršev je, da sezanijo sorodnike, da so stvari malo drugačne, da so šle naprej. Potrebno je spremljati otrokov razvoj in da ga ne silimo naprej v razvoj. Najboljše kar lahko naredi starš za otroka je, da mu pusti svobodno gibanje, da ga da na eno čvrsto podlago, da se razvija, da ima možnost svobodnega gibanja.

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav