Kako do zaposlitve po porodniškem dopustu?

0
45

Predstavljajte si naslednji scenarij: ste samostojna podjetnica, maserka, ki je čez noč ostala brez dela. V tem času ste postali mamica. Kaj pa sedaj? S. p. za vas ne pride več v poštev, zato bi si radi poiskali novo zaposlitev, a se vam niti približno ne sanja, kako se tega lotiti.

Osvežite svoja znanja

Za začetek se želite samo uvesti nazaj v poklic. To pomeni, da se boste morda morali ponovno dokazati. Že res, da na nekaterih področjih (recimo finančni sektor) dolgotrajna odsotnost pomeni korak nazaj, ker je velika verjetnost, da niste (več) na tekočem. Zato je lahko za pričakovati, da vam bodo po nekaj letih ponudili slabše pozicionirano delo.

Iščite zaposlitev pri organizacijah s certifikatom Družini prijazno podjetje

Še en trik, kako do zaposlitve po porodniški – osredotočite se na iskanje dela tam, kjer je družina vrednota. Če iščete zaposlitev v podjetju, ki ima certifikat Družini prijazno, boste vsaj vedeli, da se vodstvo zaveda pomembnosti človeških virov. Veliko lažje se je po porodniški vrniti na delo, če se zavedate, da ima vaš delodajalec hkrati posluh in orodja za usklajevanje zasebnega ter poklicnega življenja.

Ne pozabite na svojo socialno mrežo in družbena omrežja

Najprej zaupajte prijateljem in sorodnikom, da se želite vrniti na trg dela. Nikoli ne veste, kdo koga pozna. Saj veste, kako to poteka – svakinja od bratovega prijatelja odpira kozmetični salon, v katerem bi bila ena od storitev tudi masaža. Zakaj ne bi zgrabili priložnosti, ki se vam ponuja?

Poleg svoje socialne mreže aktivirajte še svoja družbena omrežja. Ne pozabite na mreženje, mreženje in še enkrat mreženje. Izkoristite prav vse kanale, ki so vam na voljo, naj vas ne bo strah vprašati drugih za pomoč!

Napake, ki se jim morate izogniti pri iskanju službe po porodniški odsotnosti

Ljudje velikokrat počnemo stvari narobe, seveda v dobri veri, da jih delamo prav. Da bi šlo vaše iskanje zaposlitve po zaključenem porodniškem dopustu čim bolj gladko, je spodaj naštetih še nekaj običajnih napak, ki jih pri iskanju nove zaposlitve mame nevede počnejo, pa se jim je pametneje izogniti.

#Iskrenost glede plače

Glede na koronavirus in prihodke samostojnih podjetnikov za časa epidemije, je morda še najbolje, da višine svojih prihodkov ali plače sploh ne omenjate. Zakaj? Ker vas bo poštenost drago stala in boste ponovno premalo plačani. V tem primeru je pametneje, če sami naredite manjšo raziskavo in ugotovite, kolikšne so običajne plače za vaše delovno mesto oziroma za delo na podobnem ali primerljivem mestu. V primeru maserke to ne bo težko, saj lahko že po ceni storitve, ki jo nudi določen masažni salon, hitro preračuna, kolikšna bo njena urna postavka oziroma kakšno plačilo si na koncu lahko obeta. Ostali pa to najhitreje in najlažje storite preko portala www.placa.si.

#Iskanje zaposlitve za polovični delovni čas

Na prvi pogled se zdi zaposlitev za polovični delovni čas idealna rešitev za vaše trenutne okoliščine. V resnici pa si s takšno potezo dejansko omejujte možnosti – polovični delovni čas pomeni pol manj priložnosti za uspeh ali napredovanje.

#Vzvišenost nad mlajšo generacijo

Še nekaj let nazaj so bili to v vaših očeh samo otroci, sedaj pa so vaša neposredna konkurenca, saj se potegujejo za enake zaposlitve kot vi. Ne bodite vzvišeni nad njimi ali jih podcenjujte. Do leta 2025 bodo prav ti posamezniki predstavljali 75 odstotkov delovne sile, zato je najbolje, da najdete načine, kako z njimi uspešno sodelovati in se učiti drug od drugega.

#Podcenjevanje starševskih veščin in spretnosti

Kot mama ste zagotovo razvili in se naučili nekaj novih veščin in spretnosti – večina mamic je v to primoranih. Se pa redno dogaja, da mame pozabljajo, da jim pri ustvarjanju kariere prav te veščine in spretnosti lahko izredno pomagajo. Kako? Če nič drugega vas je otrok primoral, da ste postali veliko bolj prilagodljivi, organizirani, doslednejši, sposobni hitre iznajdljivosti, kadar je to v danem trenutku potrebno, natanko veste, katere naloge imajo prioriteto in katere lahko še malo počakajo – imate boljšo zmožnost osredotočanja na pomembno in nepomembno. Pa recite, da to v življenjepisu ne zveni dobro?

 

Ko enkrat zanosite in se kasneje podate na porodniški dopust, se vam morda dozdeva, da imate časa na pretek, preden se boste morali vrniti nazaj na delo. Toda čas ima svoje zakonitosti, ena izmed bolj občutnih pa je, da ga je vselej premalo. Da bi se izognili zgornjemu paradoksu, je morda na tej točki tudi čas, da razmislite o morebitni zamenjavi kariere. Zaključek porodniške je za to idealna priložnost, kajti v vsakem primeru boste morali na nek način začeti znova. Preverite zaposlitvene oglase na www.mojedelo.com, morda pa se vam tam nasmiha nova kariera.

 

Oglasno sporočilo

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here