PorodKako dihati med popadki

Kako dihati med popadki

Kako dihati med popadki? Med popadki se sprostite in ne govorite, izbirajte položaje, ki vam ustrezajo. Pritiskanje ni dovoljeno, energijo raje prihranite za pozneje. Med popadki čim več urinirajte, zato da boste lahko (sproščeno) pritisnili, ko bo čas ZA TO. Pri lajšanju bolečin med popadkom vam lahko pomaga spremljevalec z masažo križa, nog ali rok.

Kako dihati med popadki: PRVA PORODNA DOBA

Doba odpiranja materničnega ustja traja od začetka rednih popadkov (na 5–2 minut) do popolnega odprtja materničnega ustja. Tedaj navadno poči tudi jajčni mehur. Prva porodna doba se konča, ko je maternično ustje odprto 10 centimetrov.

  1. Popadki v daljših presledkih

Dihanje: Ko popadki še niso intenzivni, dihajte počasi in globoko. Ko ni popadka, dihajte normalno, umirjeno, z zaprtimi usti ter se poskušajte sprostiti in prihraniti energijo za iztis. Ko so popadki že bolj močni, intenzivni, dihajte površno, plitko, hitro, skozi usta.

Globoko dihanje: Globoko vdihnite skozi nos in s pomočjo trebušnih mišic podprite delovanje prepone. Prepona se pomakne proti trebušni votlini, trebuh se dvigne. Vdih za trenutek zadržite. Nato izdihnite skozi usta. S pomočjo trebušnih mišic morate iztisniti ves zrak iz pljuč. Izdih mora biti daljši kot vdih, skozi priprte ustnice, kot bi hoteli upihniti plamen sveče, pa sveča ne ugasne. Pri tem si predstavljate, da izdihnete vso bolečino, napetost, strah, ki jo je popadek prinesel. Dihajte v ritmu, ki vam ga narekuje telo. Tako začnite dihati v trenutku, ko se začne popadek.

Normalno dihanje: Ko popadek popusti, normalno dihajte dalje. Pri zaprtih ustih vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. Prsni koš se dviga in spušča. Vdih je miren, počasen, nesunkovit. Tako dihajte med enim in drugim popadkom.

Položaj: Leže na levem ali desnem boku ali med hojo.

  1. Popadki so pogosti

Hitro in površno dihanje: Kasneje v prvi porodni dobi, ko se maternično ustje odpre za 3–5 centimetrov pa do popolnega odprtja 10 centimetrov, ko so popadki vse pogostejši (na 5–2 minut) in močnejši, spremenite tip dihanja. Takoj, ko začutite popadek, globoko vdihnite skozi nos in globoko izdihnite skozi usta 2–3-krat, nato pa dihajte hitro in površno skozi nos ali priprta usta, samo z zgornjim delom pljuč. Ritem dihanja prilagodite popadku. Ko popadek narašča, dihajte hitreje in bolj površno, ko popadek popušča, tudi hitrost dihanja popuščajte. Če je popadek dolg, lahko med hitrim in površnim dihanjem sem in tja globoko vdihnete skozi nos in izdihnete skozi usta.

Ob koncu popadka 2 do 3-krat globoko vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. Nato preidite na normalno dihanje. Bistvo tega dihanja je, da se omeji nihanje prepone in pospeši ritem dihanja, ki vzdržuje potreben priliv kisika v maternico. Nekateri učijo tudi tehniko dihanja lokomotive, ko dvema kratkima izdihoma sledi dolg izdih.

Položaj: Leže na levem ali desnem boku, na stolu z rokami na naslonjalu ali ob postelji z rokami na žogi, kleče, na vseh štirih, čepe.

Nikoli ne zadržujte dihanja med popadkom, razen pri pritiskanju. Zaradi večjega mišičnega dela potrebujemo več kisika, zato je dobra ventilacija zelo pomembna. Zaradi krčev ob popadku lahko instinktivno zadržimo dihanje, kar pa ni dobro.

Kako dihati med popadki: DRUGA PORODNA DOBA

Doba iztisa traja od popolnega odprtja materničnega ustja do popolnega iztisa ploda. Druga porodna doba traja 5–30 minut. S pritiskanjem začnite, ko začutite močan pritisk na blato, ko je maternično ustje popolnoma odprto, mehur počen ali predrt, glavica otroka na medeničnem dnu.

Ko začutite, da prihaja popadek, dihajte globoko (2–3-krat), na vrhuncu popadka pa zadržite dih (kot bi se hoteli potopiti pod vodo), zaprite usta, oči, glavo nagnite rahlo proti prsim in pritisnite s trebušnimi mišicami kot pri iztrebljanju blata (babica vas opomni kdaj), ostale mišice so sproščene. Med vsakim popadkom 3-krat krepko pritisnite potem, ko na hitro izdihnete skozi usta. S pritiskanjem prenehajte, ko se porodi glavica. Med dvema popadkoma si spočijte in dihajte normalno. Pričakujte, da boste pri tem oddajale zvoke (vzdihovale, ječale, sople).

Dihanje: Ob iztisu, ko je popadek, je potrebno zadržati dih in potisniti, iztisniti plod. Glavica se porodi v enem popadku, vmes počivajte in z drugim popadkom se porodi še ostali del telesa.

Položaj: Najpogosteje polsedeč s skrčenimi in razkrečenimi nogami v kolkih in kolenih.

Kako dihati med popadki: TRETJA PORODNA DOBA

Posteljična ali iztrebilna doba traja od popolnega iztisa ploda do rojstva posteljice. Ko se posteljica loči od podlage, se primite pod koleni in pritisnite kot pri iztrebljanju. Babica vam pomaga tako, da narahlo vleče za popkovnico in s tem usmerja posteljico.

Dihanje: Popadki niso več izraziti, čeprav so še prisotni, saj se maternica krči. Način dihanja naj bo umirjen, brez globokega dihanja.

Položaj: Polsedeč s skrčenimi in razkrečenimi nogami v kolkih in koleni.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj