Kako čistimo otroške zobke

0
1525

Starejši kot je otrok podaljšujejo intenzivnost oziroma čas ščetkanja. Čistimo otroške zobke natančno in obdelamo vse površine zoba.

V videu strokovnjakinja Simona Velkavrh Kirn, dr. dent. med., ZD Ljubljana – Šentvid prikazuje eno od tehnik kako čistimo otroške zobke.

Čistimo otroške zobke postopoma, tako da očistimo vse površine

Čistijo se vse zobne ploskve. Zgornji in spodnji zobni lok. S tem ko otrok odrašča se podaljšuje čas čiščenja in da se počasi pride na čas čiščenja, ki je najmanj 2 minuti.

Zobna krtačka se postavi na mejo med dlesnijo in zobek pod kotom 45 stopinj. Na rahlo se potegne navzdol. To je ta fino motorika, ki jo otroci še ne znajo. Lahko se tudi nastavi in se dela rahle krožne gibe. Čistimo zgornji in spodnji zobni lok. Potrebno je očistiti vse zobne površine – sprednjo, zadnjo površino in grizne ploskve. Starejši kot je otrok podaljšujejo intenzivnost oziroma čas ščetkanja.

Pri mlajšem otroku moramo velikokrat opraviti hitreje, ker ne zdrži. Pri sprednjih zobkih si lahko pomagamo tako, da se podrgne navzgor oziroma pri spodnjih navzgor. Otroku lahko pomagate s kakšno pesmico, dolžina pesmice otroku predstavlja tisto mejo, ko ve, kdaj so zobki očiščeni. Na ta način se jih zamoti, hkrati pa se jim dolžina pesmi vtisne v spomin in vedo, koliko časa bo trajalo čiščenje zobkov.

Sodelujoči strokovnjaki:

Simona Velkavrh Kirn

http://www.zd-lj.si/zdlj/

dr. dent. med., ZD Ljubljana – Šentvid

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here