Kako bolijo popadki

14746
Popadki
Popadki

Številne nosečnice se bojijo bolečin, ki jih čakajo v porodni sobi. Popadki so boleči in tega nihče ne zanika. Popadki sodijo med močnejše bolečine, vendar je bolečina subjektivna. Vsaka ženska popadke doživlja drugače. To je odvisno od tega, kako in kako hitro poteka porod, kako je nosečnica zgrajena ter kako dobro je pripravljena na porod.

Postopno skrajševanje materničnega vratu 

Popadki delujejo s svojo silo od vrha maternice proti njenemu vratu. Pri vsakem popadku stene maternice vlečejo maternični vrat navzgor. Tako se vrat postopoma skrajšuje in končno popolnoma izgine. Končno se popolnoma stopi z ostalim tkivom maternice. Pri prvorodkah se odpiranje začne šele, ko vrat izgine. Da se to zgodi, lahko traja kar nekaj ur. Pri mnogorodkah se izginevanje in odpiranje vratu dogajata praktično istočasno.

Odpiranje materničnega vratu in potiskanje otroka naprej 

Pod vplivom popadkov se vrat postopoma odpira. Popolno odprto je ustje, ko meri v premeru okrog 10 cm. Telo maternice se tedaj neposredno nadaljuje iz nožnice. Otrok lahko pride iz maternice le, če je ustje popolnoma odprto. Mati začuti pritisk otrokove glavice na spodnji del maternice in močno željo, da bi pritiskala. Ta napor pa ne služi ničemur. Zato mora počakati in pritiskati šele, ko ji tako naročita babica ali zdravnik, ki vodi porod. Popadki otroka postopoma porivajo naprej. Pomagajo mu, da se lahko obrne in zavzame najboljši položaj v osi prehoda skozi medenico.

Odnos nosečnice do poroda

Zelo pomemben je odnos nosečnice. In veliko lažje bo, če boste sproščeni. Študije so pokazale, da ženske lahko zaupajo v svoje telo. Telo samo proizvaja eno najmočnejših sredstev proti bolečinam: endorfine, ki pomagajo tudi pri soočanju z bolečino. Toliko endorfinov telo ženske proizvede le med porodom in malo po njem. Delujejo tako močno kot opiati. Zato ženske doživljajo porod pogosto kot v transu, saj se osredotočajo izključno na sebe, glasovi in obrazi ljudi okoli porodnice izginejo. In ko v naročju držijo svojega otroka, se počutijo kot v oblakih.

Vir: V pričakovanju otroka, Erziehen

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav