Razvoj otrokaDvoletnikKakanje v hlače

Kakanje v hlače

To je najmanj pogosta težava pri navajanju na čistočo, a tudi taka, ki navadno staršem povzroča najhujše skrbi in jih spravlja v največjo žalost. Vzrok je stigma, povezana s kakcem, pa to, da kakec smrdi, in to, da se nekaterim staršem (morda tudi vam) navajanje otroka na čistočo in kakanje na stranišču gabi – problem je v tem, da otrok to čuti, in kakanje postane nekaj, česar se sramuje in ga je morda celo strah. Težave v zvezi s kakanjem lahko povežemo z marsičim:

–  Slabim nadzorom črevesja zaradi nezadostnega učenja.

–  Čustvenimi težavami, ki povzročijo, da otrok na videz nazaduje na zgodnejšo stopnjo v razvoju, ki jo povezujemo s tem, da še ni vajen čistoče.

–  Hud čustveni pretres, duševni pretres ali jeza.

–  Obilno kakanje zaradi zaprtosti.

Kahlica
Kahlica

Najsi ima otrok težave s kakanjem iz takega ali drugačnega vzroka, precej lahko pomagate že sami. Tako kot pri vseh drugih vedenjih pri otroku je tudi pri navajanju na kahlico/stranišče najpomembneje, da ste:

  • mirni,
  • dosledni v zahtevah,
  • poskrbite, da so dosledni tudi drugi,
  • sprejmete na znanje, da se otrok uči in da se mu bodo torej dogajale tudi nezgode in mu bo tu in tam ušlo v hlače ali posteljo,
  • vzpodbudni, domiselno in zabavni; in
  • navežete pozitivno pozornost na uspešno odvajalno vedenje ter ste povsem mirni in nevznemirjeni, če ne gre vse po načrtih.

Vir: Moj otrok po moje

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj