Kaj zmore otrok pri enem letu starosti

9704

Tina Bregant, dr. med., Pediatrična klinika Ljubljana, nam je razkrila, kaj vse znajo otroci pri enem letu starosti.

Tina Bregant, dr. med., Pediatrična klinika Ljubljana, nam je razkrila, kaj vse znajo enoletniki, tako na kognitivnem področju, na področju govora in tudi na gibalnem področju. Najpogostejše prve besede so mama, ata, traktor ali avto, otroci pri tej starosti znajo dati pa-pa, poljubček, kazati stvari in v drugem letu znajo otroci že tvoriti prvi stavek. Obstajajo pa velike razlike med otroci, saj so nekateri otroci bolj razviti na gibalnem področju, drugi na govornem, tretji pa na miselnem. Več v posnetku.

Večina staršev ima mogoče občutek, da otrok okrog enega leta ne napreduje več, ampak seveda ta razvoj ni tako skokovit. Spremembe so drugačne. Hoja je najbolj evidentna. Enoletnik se prvič loči od staršev, ker gre recimo mama v službo in je pomembno, da zna nekatere zadeve že skomunicirati z drugimi, vrstniki pa v tem času še niso tako pomembni.

Že mali novorojenček je zmožen komunikacije z materjo, z vokali, govorom. Enoletnik zna s celim telesom komunicirati, devetmesečnik pa že zna na primer kazati, kaže na predmete, zna že pomahati papa. To je že gesta, ki nakazuje govor. Geste so predhodnice govora. To že vemo pri otrocih z downovim sindromom, imajo geste najprej, potem pa možnosti za razvoj govora. Potem počasi začne pošiljati poljubčke. To je že predhodnica stavka. Tri besede ima že enoletnik, ki so še vedno enake: mama, ata in avto.

Med prvim in drugim letom se ta jezik razmahne. Lahko že sestavi preprost stavek dveh besed, ki nekaj pomeni. Dveletniki že lahko ima spekter 250 besed, minimum je 50 besed. Je pa zelo odvisno, pri nekaterih se govorni razvoj razvije kasneje, nekako pri treh letih. Morda imajo samo malo kasnejši razvoj, mogoče pa res niso bili dovolj spodbujeni.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav