Kaj vzeti na počitnice z majhnim otrokom

0
1121

Če boste odpotovali, pripravite seznam kaj vzeti na počitnice z majhnim otrokom, saj se lahko kaj hitro zgodi, da boste pozabili najljubšo otrokovo igračo.

Otrok se mora na potovanju navaditi na spremembe, kot so na primer sprememba nadmorske višine, podnebne spremembe, lahko pride v stik z novimi organizmi, zamenja časovni pas ipd., vse to lahko vpliva na njegovo zdravstveno stanje. Priporočljivo je, da se vsaj mesec dni pred odhodom (zlasti, če potujete v bolj oddaljene ali celo eksotične kraje) oglasite pri vašem pediatru, ki vam bo glede na starost in zdravstveno stanje otroka svetoval pri sami izbiri destinacije ter glede cepljenj, zaščite z antimalariki in repelenti, vsebine potovalne lekarne, zaščite pred soncem in dehidracijo, potovalne slabosti, višinske bolezni ipd.

Na potovanje se je treba ustrezno pripraviti, zlasti če potujete z zelo majhnim otrokom. S seboj imejte:

 • previjalno podlogo in plenice (glede na to, koliko jih navadno potrebujete za vsak dan v času potovanja in še kakšno več, za vsak slučaj),
 • odejice ali plenice iz blaga, da lahko otroka pokrijete, da se z njimi pocrklja oz. mu zagotovite senco na potovanju,
 • plastične vrečke za umazane plenice oz. oblačila,
 • osnovna sredstva za nego: hladilno mazilo, negovalne robčke (ki naj bodo ves čas v dosegu), otroško milo in losjon, morda tudi razkužilo za roke, papirnate robčke,
 • dodatne dude, stekleničke, kozarce z nastavkom, če še ne pije iz kozarca,
 • otrokove najljubše igrače,
 • primerna oblačila, obutev, slinček, klobuček ali senčnik za zaščito pred soncem,
 • torbo, v katero si spravite najnujnejše,
 • primeren avtosedež, če potujete z avtom,
 • lahek in zložljiv voziček,
 • ustrezen komplet prve pomoči,
 • po potrebi pa še (glede na to, kam greste oz. kakšna bo vaša namestitev): zložljivo posteljico, prenosen stolček za hranjenje, zložljivo kopalno kad, nočno lučko, kenguru, nahrbtnik, prehranska dopolnila ipd.; pri tem bodite pazljivi: na nekajdnevnem dopustu se lahko znajdete tudi drugače in ni nujno, da nosite vse te pripomočke s seboj, saj zasedejo ogromno prostora;
 • veljaven dokument za prestop državne meje (veljavno osebno izkaznico, veljaven potni list ali drug dokument, ki je priznan kot potovalna listina, npr. potna listina za begunce, apatride, potni list za tujce ipd.). Na Policiji še opozarjajo, da od leta 2009 otrok, ki potuje na Hrvaško brez spremstva zakonitega zastopnika, ne potrebuje nobenega slovenskega ali hrvaškega posebnega dovoljenja. Otroci, tudi novorojenčki, potrebujejo za potovanje v tujino samostojen potovalni dokument, opremljen s fotografijo. Slovenskim državljanom z veljavno osebno izkaznico je omogočen vstop in prebivanje do 90 dni v vseh državah članicah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Norveška, in Liechtenstein). Če bo dojenček ali majhen otrok potoval s potnim listom, mora imeti svojega, kajti vpis otroka v potni list staršev ni več mogoč.

Če potujete z avtom …

Poskrbite za varnost s primernim otroškim avtosedežem. Pazite tudi, da ne položite predmetov in druge prtljage na sedež ob otroku, saj se ti med vožnjo lahko prevrnejo na otroka. Vse, kar boste verjetno potrebovali (prigrizki, pijača, mleko, plenice, robčki …), naj bo pri roki in ne v prtljažniku. Poskrbite za najljubše igrače, knjige, pravljice, pesmice in risanke na prenosnih tablicah, s katerimi se bo otrok zamotil med vožnjo. Zlasti pri tablicah bodite pozorni, da jih pravilno namestite na sedež pred otrokom in da ne predstavljajo nevarnosti v primeru sunkovitega zaviranja. Namestite vzvratno ogledalo, s katerim boste lahko otroka spremljali in vam ne bo treba gledati nazaj, kar je lahko zelo nevarno. Pazljivi bodite pri uporabi klimatske naprave: vzdržujte primerno temperaturo, ki naj ne bo več kot pet stopinj Celzija nižja od tiste zunaj. Kljub temu se na pot odpravite v manj vročih urah (zjutraj, zvečer). Poskrbite, da se zlasti med daljšo vožnjo ustavljate, naredite krajši postanek, pretegnete noge, greste na WC, kaj malega prigriznete.

Letalo
Letalo

Če potujete z letalom …

Otrok naj ima na roki zapestni trak (zlasti pomemben, če se izgubi na letališču). Če je mlajši od dveh let, zaprosite za sedež ob stenskih pregradah, kjer so v večjih letalih nameščene zložljive mize z zasilno posteljico. Pri vzletanju in pristajanju je treba polico, na kateri je posteljica, zložiti, otroka pa vzeti v naročje in ga na svoj varnostni pas privezati z dodatnim varnostnim pasom. Pozanimajte se, kakšne so možnosti letalskega prevoznika, namenjene otrokom. Izbirajte manj zasedene lete, ker je takrat udobneje leteti. V ročni prtljagi naj bodo najnujneše stvari (plenice, robčki, prigrizki, pijača, duda ipd.). Na letalo vstopite med zadnjimi, da bo otrok čim manj časa utesnjen. Pri vzletu in pristanku naj otrok pije iz stekleničke ali žveči dudo, da bo lažje prenesel spremembo pritiska (nasvet ne velja za dojene otroke!).

Če potujete z avtobusom …

S seboj imejte torbo z najnujnejšimi pripomočki ter igrače, s katerimi se bo otrok zamotil med vožnjo. Poskrbite za udobna oblačila in blazinico za podporo glave. Otroci morajo med vožnjo sedeti na svojih sedežih in biti pripeti z varnostnim pasom. Če je potrebno in primerno, s seboj prinesite »jahača«. Izogibajte se sedežem v bližini koles, kjer so tresljaji najmočnejši. Poskusite se izogniti slabosti: »Pred vožnjo je priporočljivo pojesti na rezine narezano jabolko ali pa lahek obrok z minimalno količino tekočine. Izogibati se je treba predvsem mleku, jogurtu, sladoledu in gaziranim pijačam. Pomaga tudi žvečenje limone. Upoštevati velja, da so prebavila bolj občutljiva zgodaj zjutraj in dopoldne, zato se je na pot bolje odpraviti popoldne. Če ne pomaga nič od omenjenega, so za preprečevanje slabosti na voljo zdravila v obliki kapljic, pastil, tablet, dražejev ali obližev.«

Če potujete z ladjo …

Vnaprej se zavedajte, da bo bivanje v manjši kabini zahtevalo več strpnosti in prilagajanja. Izogibajte se delom ladje, ki so bolj nemirni, kar se gibanja tiče (torej palube, zlasti ob ograji), zaradi morebitne morske bolezni, pa tudi drugih nevarnosti (denimo padcev). Otrok mora biti ves čas pod nadzorom, da ne bi po nesreči padel v morje.

Če potujete z vlakom …

Izberite prostor (najbolje na sredini vagona), kjer je najmanj ropota in gneče. Otrok naj se ne sprehaja sam po vlaku, še posebej bodite pozorni, da ne izstopi sam na postaji. Prtljaga naj bo dobro zložena na prtljažniku, da v primeru sunkov ne pade na vas in na otroka. Izogibajte se prostorov med vagoni, ob oknih in vratih.

Če potujete s kolesom …

Na krajše poti se lahko odpravite tudi s kolesom: otroka namestite v posebne »prikolice« na kolesih, ki jih s posebnim sistemom pritrdite na svoje kolo. Otrok v prikolici leži ali sedi pripet z varnostnim pasom, z ogrodjem pa je delno zaščiten tudi pred morebitnim padcem. Obvezna je čelada.

Potovanja v bolj oddaljene in eksotične kraje

Vsekakor dovolj zgodaj, torej vsaj mesec ali dva, preden se odpravite na potovanje, obiščite pediatra, ki vam bo dal točna navodila, kaj vse morate storiti pred odhodom. Otroci so bolj dovzetni za druga »običajna« obolenja, kot so prehlad, angina, vnetje ušes, vročina ipd. Če potujete v podnebno zelo vroče kraje, pazite na primerno zaščito pred soncem – ne samo zaradi občutljivejše otroške kože, pač pa tudi zaradi morebitnega toplotnega udara. Pozorni bodite, kje se kopate – tudi urejena kopališča so lahko kontaminirana in lahko privedejo do črevesnih in kožnih nalezljivih bolezni, vnetja ušes in podobno. Pogosta je tudi višinska bolezen, katere simptomi so lahko izguba apetita, razdražljivost, spremenjen vzorec obnašanja, nespečnost, spremenjen ritem spanja … Vedite, da so daljša potovanja za majhne otroke lahko zelo naporna.

Več informacij na Zdravi na pot (Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana).

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here