Kaj vpliva na novorojenčkovo porodno težo in velikost?

0
4062
novorojenckov_jok

Večina dojenčkov ob rojstvu tehta od 3000 do 4000 gramov, nekateri več, drugi manj. Velikost novorojenčka pa se večinoma giblje med 50 in 55 centimetrov, medtem ko je obseg novorojenčkove glave približno 34 do 37 centimetrov. In kaj vpliva na težo in velikost dojenčka?

novorojenckov_jok

Velik vpliv na porodno težo dojenčka ima teža matere pred nosečnostjo. To pomeni, da drobne ženske verjetneje rodijo lažje in bolj majhne dojenčke. Na to pa imajo lahko vpliv tudi drugi dejavniki, kot so dednost, bolezni ali kajenje matere. Na dojenčkovo velikost pa ima največji vpliv velikost staršev. Vpliv ima tudi trajanje nosečnosti. Velikost in teža novorojenčka sta lahko znaka zrelosti v povezavi z drugimi funkcijami. Otroci, rojeni prezgodaj, so ob rojstvu ne le lažji, ampak tudi manj razviti. V 28. tednu nosečnosti otrok običajno tehta okoli 1000 gramov, le šest tednov kasneje pa podvoji svojo težo. V 38. tednu nosečnosti tehta že okoli 3000 gramov. Novorojenček pa se lahko rodi prelahek ali pretežek tudi ob napovedanem roku poroda. Telesne meritve in njihovi deleži so lahko znak bolezni. Tako otroci mater s sladkorno boleznijo pogosto dosežejo normalno porodno težo že nekaj tednov pred pričakovanim datumom poroda. Kljub temu pa ti otroci niso bolj »zreli« od drugih v isti dobi nosečnosti. Nasprotno pa ni nujno, da je prelahek otrok ob rojstvu nezrel. Otrok, ki se rodi dva tedna pred načrtovanim datumom in tehta 2500 gramov, je kljub nizki teži ravno tako razvit kot normalno težak otrok.

Porodna teža in velikost ne povesta ničesar o prihodnjem zdravju ali osebnem razvoju otroka, tudi če se razlikujeta od običajnih dimenzij. Otrok, ki je sprva prelahek, s pravilno prehrano prav tako dobro razvija svojo težo in velikost. Ravno tako ni rečeno, da bo velik in okrogel dojenček takšen tudi kasneje v prihodnosti.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here