Kaj storiti, ko ima dojenček povišano telesno temperaturo

0
49101
Povišana temperatura
Povišana temperatura

Dojenčki dobijo hitreje povišano telesno temperaturo kot starejši otroci in odrasli. Dojenček ima normalno telesno temperaturo 36,5-37,9 stopinj Celzija.

Dojenčki in majhni otroci dobijo vročino hitreje kot starejši otroci in odrasli, saj je pri njih regulacija telesne temperature še vedno zapleten proces. Predvsem v prvem letu življenja je zdravniški nasvet je bistvenega pomena pri vseh dvomih. To velja tudi, če se vaš dojenček obnaša nenavadno, slabo pije, je utrujen ali celo apatičen.

Normalna telesna temperatura dojenčka je 36,5-37,9 stopinj Celzija.

 

Kot povišano telesno temperaturo se šteje temperatura nad 38 stopinj Celzija, zdravniki o vročini govorijo šele pri 38,5 stopinjah Celzija. Visoka vročina nastopi, ko se telesna temperatura dvigne nad 39 stopinj. Vročina je sama po sebi normalna in koristna reakcija telesa, saj povišana temperatura omogoča imunskemu sistemu boj proti bolezni in povzročiteljem vnetja. Vendar pa povišana telesna temperatura nad 39 stopinj Celzija dojenčka močno obremeni. Povišano telesno temperaturo se znižuje z zdravili in hladnimi obkladki.

Nasvet: dojenčku izmerite njegovo osnovno telesno temperaturo, tako da mu jo, ko je zdrav, v enem dnevu nekajkrat izmerite. Tako boste vedeli, kdaj ima povišano.

V prvem letu življenja se vedno posvetujte z zdravnikom, če se vročina dvigne nad 38,5 stopinj Celzija. Tudi povišana telesna temperatura, ki traja dlje kot 24 ur, je eden od razlogov, da se posvetujte s svojim zdravnikom. To je potrebno tudi, če je dojenček apatičen in slabo pije. Vzrok za obisk zdravnika so tudi spremljajoči simptomi, kot so vročina, gnojen izcedek iz nosu, kašelj, bolečine, bruhanje in driska.

Kako pomagati dojenčku, ki ima povišano telesno temperaturo

Izogibajte se vsemu, kar dojenčka še dodatno ogreje. Oblecite ga v zračna oblačila in ga pokrijte le z tanko odejo. Temperatura v prostoru naj bo 18-19 stopinj Celzija. Izjema: dokler povišana telesna temperatura še vedno narašča, se lahko zgodi, da bo dojenčka treslo in mu bo hladno. Potem za kratek čas potrebuje toplo odejo. Za dojenčke so dovoljena zdravila s paracetamolom (v normalnih količinah nad 3 kg telesne teže). Sledite navodilom ali se posvetujte z zdravnikom. Če je potrebno, z zdravili in obkladki znižujte vročino. Otroku večkrat ponudite tekočino. Ostanite z vašim otrokom v hiši. Bodite potrpežljivi – vročični dojenčki so običajno sitni, še posebej, če je okužba za njim. Vaš dojenček potrebuje več udobja in pozornosti kot sicer.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here