Kaj storiti, ko dojenček noče zaspati

17075
Dojenček noče zaspati
Dojenček noče zaspati

Pri dojenčkih je spanje pomembno tudi za njihov razvoj in rast, saj se ponoči proizvaja več rastnih hormonov kot podnevi. Kaj pa storiti, če dojenček noče zaspati?

Miren spanec je pomemben tako za otroke kot tudi za odrasle ter je nujen pogoj, da si napolnite baterije za naslednji dan. Pri dojenčkih je spanje pomembno tudi za njihov razvoj in rast, saj se ponoči proizvaja več rastnih hormonov kot podnevi. Spanje je pomembno tudi za splošno dobro počutje dojenčka.

Novorojenček potrebuje približno 16 do 18 ur spanja na dan, to spanje pa je razdeljeno v približno pet epizod. Sprva se zbujajo vsake dve do tri ure za hranjenje. Od približno tretjega meseca dalje dojenček postopoma razvija nočno spanje in počasi se normalizira tudi spanje staršev. Polovica dojenčkov ponoči spi vsaj 5 ur skupaj, v 24 urah pa spijo 14-15 ur. Od šestega meseca dalje otrok spi približno 13 do 14 ur. Najpozneje pri enem letu ima večina otrok ritem spanja in budnosti, za katerega je značilno dolgo neprekinjeno spanje ponoči in krajše dnevno spanje – skupno spanje je približno 12 do 14 ur. Malčki, stari od enega leta do pet let, spijo približno 12 ur.

Preden daste otroka v posteljo, se prepričajte, da mu nič ne manjka. Zadnji obrok pred spanjem naj dojenček dobi največ pol ure preden ga daste spat. Sveža plenica, kopel ali masaža povečajo pripravljenost na spanje. Določite čas za odhod v posteljo. Otroku pokažite povezavo med posteljo in spanjem: v prvih treh mesecih otrok ne bi smel zaspati na vaši roki ali v dnevni sobi na kavču, saj se tako navadi napačnih ritualov. Dojenčka ne uspavajte vedno s stekleničko, sicer ne bo mogel zaspati brez nje. Prostor za spanje naj bo temen: luči ugasnite ali zatemnite. Ponoči se ne igrajte z otrokom in čim manj govorite z njim. Ko joka, pojdite k njemu: pomirite ga, pobožajte, če je potrebno, mu zamenjajte pleničko, vendar ne prižigajte luči in ne jemljite otroka iz posteljice. Če to ne pomaga, mu dajte za piti malo čaja ali vode. Dojenčku dajte vedeti, da je noč namenjena spanju. Spanje v vaši postelji je običajno vedno učinkovita metoda, je pa toliko težje odvajanje od tega. Vendar pa ni nič narobe, če to storite le od časa do časa.

Otroku res ni do spanja?

Ostane naj v sobi ali v svoji postelji ob majhni svetlobi in s priljubljenimi igračami, toda v miru in brez vas. Zaspal bo, ko bo začutil zaspanost. Dejaven otrok se včasih zvečer težko umiri, njegov odpor do spanja je prav neverjeten. Zato mu je treba pomagati, da spozna meje. Pri svoji starosti ne more odločati, kdaj naj gre v sobo in posteljo. To bi le poslabšalo težko obvladljivo napetost. Čas morajo brez obotavljanja postaviti starši in zahtevati, da se upošteva. Čeprav od otroka ni mogoče zahtevati, da spi, ga je mogoče naučiti, da se ob določenem času vsak umakne v svoj kotiček in se prepusti počitku.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav