Kaj storiti, če vas otrok noče poslušati

0
729
Otrok noče poslušati
Otrok noče poslušati

Kdor hoče, da ga bo otrok poslušal, mora vedeti eno stvar: če mu boste tisto, kar mu želite povedati, vpili čez celo stanovanje ali hišo, vas bo otrok največkrat ignoriral. Pomembno je, da so starši prisotni, torej pri otroku. Sicer otrok noče poslušati. Pojdite k njemu, poglejte ga v oči in mu povejte to, kar ste mu želeli povedati. Otrok si mora zapomniti, da se starš ukvarja in govori prav njemu. Če otrok takrat, ko mu na primer ukažete, naj se gre umit, počne zanj veliko bolj zabavne stvari, vas bo mirne duše preslišal. Vse je bolj privlačno kot tisto, kar starši pričakujejo od njih: čiščenje, krtačenje zob, umivanje rok in ostale nadležne stvari. Jasno, da je zato bolj mamljivo, da vas ignorirajo.

Bistven je vaš glas

Glas, govorica telesa in besede se morajo ujemati. Glas, ki poteka od vrha do dna, prinaša jasnost in doseže otroka. Če boste otroku nekaj ukazali s takšnim glasom, da bo zvenelo bolj kot vprašanje, bo otrok morda rekel le »v redu«, čeprav vas sploh ne bo jasno slišal.

Posledice so pomembne

Otroci morajo vedeti, da jim bo bolj ustrezalo, če sodelujejo z mamo in očetom. Primer: če se bodo pravočasno umili in se oblekli v pižamo, bo nekaj časa ostalo še za kakšno igro s starši. Če imate zjutraj probleme z zbujanjem otroka, verjetno veste, da ne pomaga, če mu rečete, da boste odšli brez njega. Prav tako kot ne grožnja, da bo televizor l
etel čez okno, če ga ne ugasne. Napoved posledic, če vas ne bo poslušal, mora zato biti jasna in izvedljiva.

Vir: Familie

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here