Kaj storiti, če vas otrok med dojenjem ugrizne v bradavico

0
2080
193984_4911

Nekatere matere nehajo dojiti svojega otroka, če menijo, da je neizbežno da jih bo otrok, sedaj ko ima zobe, grizel v bradavico. Toda dojenje je na tej stopnji tako normalno kot tudi naravno. Večina dojenih otrok, ki imajo zobe, ne grize matere. Ko vas otrok prvič ugrizne, boste verjetno presenečeni in vam bo ušel krik bolečine. Ta reakcija lahko otroka toliko prestraši, da noče več sesati. Nekaterih dojenčkov pa to ne prestraši in bodo poskusili znova, ker so radovedni, če bo vaša reakcija znova enaka. Če se to zgodi, poskusite ostati mirni, vendar prenehajte dojiti, poglejte dojenčka v oči in mu s tem jasno pokažite, da tega ne sme. Takšen dogodek še ni razlog za prekinitev dojenja, razen če to želite. Večina mater ugotovi, da je dojenje še vedno pozitivna izkušnja, ko so takšne epizode mimo. Če pa se grizenje nadaljuje, je potrebni poiskati vzrok. Drugi razlogi so lahko:

Bolečine, ko vašemu dojenčku rastejo zobje. Občasno otrok ugrizne tudi od nenadne bolečine nekje v svojem telesu. Vaš otrok ne želi, da vas boli, ampak se le odziva nagonsko na njegovo bolečino.
Razočaranje, če se mu zdi, da dotok mleka ni dovolj hiter. To se lahko zgodi, ko ste žalostni ali raztreseni. Če menite, da je to lahko razlog za grizenje, poskusite spodbuditi pretok mleka pred dojenjem, tako da ga pred dojenjem nekaj iztisnete ročno.
Okus mleka je spremenjen – hormonske spremembe po ovulaciji ali če dojite, ko ste znova noseči lahko spremenijo okus mleka.
Otrok med dojenjem zaspi – nekateri dojenčki ugriznejo na koncu dojenja, če vmes zaspijo. Bodite pozorni na počasno gibanje njegovih čeljusti in ga odstavite od prsi, preden vas ugrizne.
Dojenček želi pritegniti pozornost – grizenje ima morda kaj opraviti z dejstvom, da želi otrok dobiti vašo pozornost. Za rešitev problema se med dojenjem osredotočite nanj – obdržite očesni stik, božajte ga in govorite z njim.
Grizenje zaradi napetosti (na primer v čeljusti, lahko pa tudi po vsem telesu).

193984_4911

Če želi ugrizniti

Če se izkaže, da bo vaš otrok takoj ugriznil, mu dajte prst v usta med dlesni, da ugrizne prst namesto prsi. Če vas ugrizne, ga ne vlecite iz prsi navzdol, tako boste poškodovali le sebe. Bodite pozorni na gibanje zapiranja čeljusti, preden ugrizne, nato pa ga hitro odstranite iz prsi.

Načini za ustavitev grizenja

• Ko vas ugrizne, ga odstavite od prsi – tako mu poveste, da grizenje pomeni, da ne bo več sesal. Večini otrok ne bo všeč ta ločitev.
• Če se nadaljuje, ga za nekaj časa odstavite od prsi.

• Pozitivno se odzivajte na to, da ne grize – pomaga lahko crkljanje, poljubi in pohvale.
• Če menite, da grize zato, da bi dobil vašo pozornost, potem mu jo naklonite.
• Naučite se prepoznati, kdaj je dojenček sit.
• Ne dojite, če vaš otrok ni zares lačen.
• Vzemite ga od prsi, ko zaspi..
• Dajte mu pred in po dojenju igračko za dlesni.

Vir: BabyCenter

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here