Kaj storiti, če si vaš otrok vrta po nosu

0
925

Ne samo otroci, tudi kar nekaj odraslih ima to navado. Velikokrat si lahko otrok vrta po nosu, da bi si olajšal neprijetno srbenje. Povod za srbenje v nosu so lahko tudi alergije ter suh zrak. Vrtanje po nosu je ena izmed tako imenovanih živčni navad, ki je podobna grizenju nohtov ali sesanju palca. Vašemu otroku lahko pomaga zmanjšati stres ali napetost. Velikokrat ta navada s časom mine sama od sebe. V redkih primerih povzroči vrtanje krvavitev iz nosu. Na rokah so lahko tudi bakterije, ki jih otrok z vrtanjem prenese v nosno sluznico, to pa lahko povzroči bakterijsko okužbo. Poleg tega lahko pride do širitev nosnic.

Kako se lahko odzovete?

Bodite potrpežljivi in ne kaznujte vašega otroka: Otrok sledi impulzu, da odstrani nekaj, kare ga moti, iz nosu. Če si vrta po nosu, ker je živčen, bo bolj pod stresom, saj ga bo skrbelo zaradi kazni.

Pogovorite se s svojim otrokom: Povejte svojemu otroku, zakaj si ne sme vrtati po nosu.

Pokažite svojemu otroke alternative: Pokažite mu, kako lahko uporabi robec. Motivirajte ga, mogoče tudi z nagrado.

Pomagajte vašemu otrok, da se sprosti: Pokažite svojemu otroke druge načine za zmanjšanje stresa, kot so sprostitvene vaje. Ko bo sprostil napetost, potem se ne bo ukvarjal z dejavnostmi, kot so grizenje nohtov in sesanje palca.

Naj imajo zasedene prste: Če so prsti vašega otroka aktivni, na primer da držijo žogo ali igračo, so veliko manj nagnjeni k živčnemu delovanju.

Zaščitite nosno sluznico: Na roke mu lahko ovijete tanko brisačo. Tako boste zmanjšali tveganje za poškodbe sluznice. S svežim zrakom ali pršilom za nos z morsko vodo lahko obdržite sluznico vlažno. S tem se zmanjša napetost in srbenje v nosu.

Vir: Netmoms

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here