Kaj storiti, če otrok noče spati v svoji posteljici

0
7780
Otroška postelja
Otroška postelja

Otrok noče spati v svoji postelji, a vi si želite, da bi spal sam ali pa morda celo že v svoji sobi. Od kdaj naprej je to primerno in kaj lahko storite, če vaš otrok noče spati v svoji postelji.

Najbolje je, če otrok že od začetka spi v svoji posteljici. Če dojenček prej spi pri vas, se bo potem zelo težko navadil na lastno posteljico. Za začetek vam priporočamo posteljico, ki jo je mogoče neposredno priključiti na vašo posteljo. Poskrbite, da vaš otrok ne bo prepogosto spal v postelji z vami, čeprav je mamljivo in zelo praktično, sploh če dojite.

Otroka je treba postopoma navaditi na svojo posteljo in kasneje še na lastno sobo. To je mogoče doseči tako, da po pol leta otrokove starosti njegovo posteljico odmaknete nekoliko dlje od svoje postelje. Tako bo vedel, da mu niste več na dosegu roke vendar ste hitro ob njem, kadar joče. Ko je dojenček star eno leto, morda že lahko spi v svoji sobi.

Če otrok noče spati v svoji postelji

  • Bodite vztrajni. Če se otrok noče navaditi in ga zato odnesete nazaj v svojo posteljo ali spalnico, bo kmalu spoznal, da je lahko tudi po njegovo.
  • Otrokova posteljica naj bo od začetka v vaši spalnici, saj dojenček potrebuje vašo bližino.
  • Če otrok ponoči nikakor ne more spati, skrajšajte popoldanski spanec ali ga preskočite. Tako bo zvečer bolj utrujen in bo enostavno zaspal v svoji posteljici.
  • Ko se vaš otrok privaja na svojo posteljo in svojo sobo, ga položite v posteljo in najprej stojte ob njegovi posteljici. Nato se vsakih nekaj minut pomaknite za korak bliže vratom.
  • Ko otrok joka, in ga vzamete iz posteljice, ga nikar ne nesite v svojo posteljo, ampak ga imejte nekaj časa v naročju. Nato ga položite nazaj. Če se jok ponovi, ponovite postopek. Tako bo otrok vedel, da ima samo dve možnosti: ostati pokonci ali spati v svoji postelji.
  • Ko vam otrok zaspi na rokah, ga položite v njegovo posteljico.
  • Za spanje v njegovi lastni postelji je pomembno, da otrok že tekom dneva trenira trenutke ločitve od vas. Ko ga na primer za nekaj trenutkov izpustite izpred oči in ga položite v stajico, vendar nato pridete nazaj. Tako bo otrok vedel, da boste vedno prišli nazaj, čeprav vas nekaj časa ne vidi in bo izgubil strah pred spanjem v svoji postelji.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj