Kaj storiti, če je otrok agresiven

0
861
Najprej je treba pogledati, kakšno vedenje ima otrok, ki smo ga označili kot agresivnega. Ali rabi kakšno pomoč ali prilagoditev, dejanje, ki ga je naredil, je treba problematizirati, kaj je ozadje, ali je dejanje pravilno ali napačno, je prav ali ne? Otrokom je treba povedati, da se drugega otroka ne udari, ugrizne, kar konkretno: »To ni prav!« razlaga Irena Japelj Novak.

Napačno razumljena agresija

Ali otrok to počne, ker drugega ne more, na primer, da vse doživlja oralno, ker ima stisko, mame ni itd. Seveda ni pravilno, da se to tolerira, vendar so lahko določena obnašanja pogojena tudi razvojno. Jok, ugriz lahko sporočata, da otrok česa enostavno še ne zmore in lahko kaj hitro izpade napačno razumljeno, gre pa samo za drugačno komunikacijo, ker ne preostane drugega. Najmlajši svet doživljajo oralno, z usti. Kasneje se telesna shema toliko izoblikuje, da otrok že zna doživljati samega sebe, razvije se kontrola lastnega telesa. Treba pa je upoštevati, da meja med tema dvema obstaja in da če na primer nekoga pohodiš, to drugega zaboli. Skozi izkustvo se tega otrok nauči. Na začetku mora to videti, doživeti in se tako tega več ne poslužuje. To se zelo naglo razvija od enega leta dalje. Čas za učenje usmerjamo na nek spontan način, včasih se pove, včasih se samo umaknete; otroci predvsem, ko sploh še ne razumejo besed, vidijo, občutijo in predvsem posnemajo. Veliko se naučijo skozi to, kar počne starš, vzgojitelj, kako vi ravnate, kakšen odnos vzpostavite. Malčki so namreč kakor spužve in vase vsrkajo vse, kar vidijo, občutijo in kar se dogaja okoli njih.

Vzroki za agresivno obnašanje

Agresija pri predšolskem otroku izvira iz določene frustracije. Na primer iz otrokovega občutka, da ga starši zavračajo, kar pa gre z roko v roki z občutkom potrebe po pritegovanju pozornosti. Spet druga možnost je, da se otrok počuti ogroženega, zato je treba ugotoviti ali je občutenje utemeljeno ali ne. Otrok se velikokrat poistoveti z agresivnim odraslim likom iz svojega življenja, prav tako je nesporno dokazano, da se otrokova agresivnost poveča, če je pogosto telesno kaznovan. Dovolj je tudi čustveno stresna družinska situacija. Predvsem se agresija v otroku sproži, ko pride do prepreke do želenega cilja, ki je zanj pomemben. Na ta način sprošča napetost v sebi.

Kako pristopiti k razrešitvi problema

Problem, ki otroka teži, moramo vzeti resno in skupaj z njim pristopiti k reševanju. Od agresivnega vedenja ga lahko odvrnete predvsem s tem, da mu pokažete, da takšno vedenje obsojate in kako zelo vas to prizadene. Kot že rečeno, otrok vedno posnema, zato bodite kot starš vedno in povsod vzor svojemu otroku. Zavedati se morate svoje odgovornosti. Irena Japelj Novak dodaja, da otroka lahko v določenih situacijah povabite k odločanju, soodločanju in presojanju, tudi pri presojanju, kaj je prav in kaj ni. Prav je, da se o stvareh pogovarja, dogovarja in da odrasli vedo, kakšna je njihova naloga in vloga. Zelo pomembna je doslednost, saj se otrok nauči, kakšno reakcijo bo dobil na določeno obnašanje. S tem mu dajemo občutek varnosti, urejenosti in večjega miru.

Vsebina: Manja Gatalo

Vir: dr. Maja Zupančič, dr. Janez Justin (1991): Otrok, pravila in vrednote.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here