NosečnostKaj storiti, če izvid nuhalne svetline pokaže na težave

Kaj storiti, če izvid nuhalne svetline pokaže na težave

Meritev nuhalne svetline je presejalni test in lahko  pokaže na težave. V tem primeru se z zdravnikom posvetujete in naredite morebitne dodatne preiskave. Oglejte si kaj predlaga Petra Meglič dr. med..

Nosečnost - Meritev nuhalne svetline
Nosečnost – Meritev nuhalne svetline

Meritev nuhalne svetline je presejalni test, ki nam pokaže, da je mogoče nekaj narobe. Potem pa še obstaja potrditveni test, to je karotipizacija, ki je pravzaprav 100% pravilen. Kadar je torej test negative, svetujemo nosečnicam tudi odvzem krvi za dvojno hormonski test. Pri katerem v krvi nosečnosti preverimo knocentracijo dveh hormonov, za katere je odgovoren plod. Pri različnih kromosomskih napakah, plod izloča različne koncentracije hormonov, in te kombinacije se kombinirajo z izvidom nuhalne svetline.

Dvojni hormonski test nam preiskavo nekako popravi, vskoraj do 90% zanesljivosti. Seveda pa obstajajo še drugačni načini preiskav, kot je meritev obraznega kota. Dostikrat vidimo, da je presejalni test naredil nepotrebno paniko, in se starši kot tudi ginekolog prestrašimo, potem pa je izvid lep in uredu. Vendar nas vseeno slab rezultat presejalnega testa opozori, da je morda kaj drugega v naši nosečnosti narobe, kot je diabeits, slaba rast, slaba ugnezditev posteljice, ali nenedane smrti ploda, zato take nosečnosti vsekakor bolj pozorno spremljamo naprej.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj