DojenčekKaj sporoča dojenček z zvoki in mimiko obraza

Kaj sporoča dojenček z zvoki in mimiko obraza

Dojenčki ne komunicirajo samo z zvoki, ampak tudi z obrazno mimiko in kretnjami. Naslednja tabela vam pomaga prepoznati, kaj vaš otrok trenutno potrebuje.

Dojenčkovi signali Kaj pomenijo?
Je miren in sproščen, gleda stran ali skozi vas, roke drži pod rahlim kotom, prste pa ima ohlapno zaprteVaš dojenček je srečen in se zdaj želi spočiti, zato vam z obračanjem stran pove, da ne rabi zabave in igre.
Zehanje in delanje grimas, telo je mlahavo, ramena in glava ravno tako, dojenček gleda stran, veke so težkeDojenček je utrujen in hoče spat.
Nemir, jok, sunkoviti gibi ali togost, roke stiska v pest ob enem ali obeh licih, strmeč pogled, drgne oči ali ušesaVaš dojenček je zelo utrujen potrebuje mir. Odnesite ga v miren, zatemnjen prostor in ga ob mehki glasbi uspavajte – dajte ga v posteljo ali pa ga malo peljite v vozičku.
Otrok spi, roke ima zaprte v pest, oči se gibljejo pod vekami, lahko se premakneVaš dojenček je v fazi sanj, zato spanec še ni zelo globok. V tem trenutku ga je zelo enostavno prebuditi, zato se izogibajte glasnim zvokom in nenadnim premikom.
Otrok spi, leži zelo mirno, celotno telo je sproščeno, roke ima pokrčene pod kotom ob glavi, dlani odprte proti glaviVaš dojenček je v fazi globokega spanca, zato ga ne zbujajte, saj bo sicer reagiral zmedeno in jokajoče.
Sledi vam s pogledom, se smeji, cvili, krili z rokami in brca z nogami, izteguje dlaniVaš dojenček je buden in vesel, zato želi stopiti v stik, pogovor z vami, želi si igre in pozornosti
Osredotoči se na točno določen predmet, je miren in popolnoma skoncentriran, dlani ima rahlo odprteVaš dojenček je zelo koncentriran, ker je odkril nekaj novega in zanimivega, zato ga ne motite.
Stoka ali joka, nemirno krili, videti je napet, dlani drži tesno zaprteVaš dojenček je napet, muči ga tesnobnost ali bolečine. Želi si biti pomirjen in biti v vašem naročju.
Nemiren je, obrača glavo naprej in nazaj, sesa pest, jokaDojenček je lačen in išče dojko, zato ga kmalu nahranite.
Nemiren je, vije se naprej in nazaj, noge sunkoma potegne skupaj ali pa glavo nazaj, usloči se, vztrajno joka in se ne more umiritiVaš dojenček ima verjetno bolečine v trebuhu – počakajte da podre kupček, nato pa ga malo ponosite okoli, masirajte mu trebušček v smeri urinega kazalca, naredite mu topel obkladek za trebuh, če je potrebno, obiščita zdravnika
Nemiren, joka močno, ali pa le šibko in stokajoče, tudi v naročju se ne pomiri, stiska oči in usta (tako, da se naredijo gube), roke tesno stiska v pesti, obraz je bled ali pordel, otrok se poti, hitro dihaOtrok je bolan in v bolečinah. Pojdite k zdravniku če stanje traja dlje kot eno uro.
Otrok je nemiren, veliko joka, slabo spi, hitro se razdraži, stiska roke v pestiVaš dojenček je živčen in/ali napet. Ne ponujajte mu preveč dražljajev v zaporedju, najprej naj redno spi vsakih devetdeset minut, vzdržujte dnevni ritem, omejite izlete in obiske.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj