Kaj so razvojni mejniki

0
1472

Razvojni mejniki otrokovega razvoja niso statična dimenzija in zato moramo mejnike tako tudi dojemati. Vsak otrok ima svojo biološko uro in se bo razvijal drugače.

Ni bistvo, da naš otrok v določenem mesecu še nečesa ne zna/ne more ali da  razvojni mejniki niso doseženi pravočasno. Starši se moramo zavedati, da se zaradi različnega razvoja otrok in različnega okolja vsak otrok razvija malo drugače, z drugačno hitrostjo, zato je bolj pomembno je ta proces starši le spremljajo in ne silimo v hitrejši razvoj. razvojni meijniki

Razvojni mejniki otroka
Razvojni mejniki otroka

Razvojni mejniki so skupek nekih veščin ki jih doseže večina otrok v določenem starostnem obdobju. To nam že takoj pove, da to ni statičen mejnik in da je zelo pomemben čas. Ni nujno da se bo v točno določenem mesecu otrok razvil do točno te mere, ki je predpisana, nesmiselno je hvaljenje staršev, kako njihov otrok vse že zna, ker to ni tekma ampak razvoj. Vsaj ima svojo biološko uro in otrok sledi svoji lastni biološki uri, ta je tudi genetsko določena in različna, hkrati pa želimo v različnih socialnih okoljih.

Otroka moramo gledati kot celoto ne moremo pa ga naučiti vseh pravil življenja. Lahko ga seveda učimo s posnemanjem, kdo smo mi in mu s tem pomagamo da tudi on ugotovi, kdo pa je on. Vsekakor pa to nikakor ni tekma.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here