Kaj so aditivi

0
752

Ali so lahko snovi v naši prehrani tudi nevarne in zakaj jih k jedem sploh dodajajo? Berite deklaracije in se aditivom izognite.

Aditive se dodaja hrani, da se podaljša trajnost izdelkov, da se izboljša ali poudari okus, barva in izgled. Delimo jih na več skupin. O aditivih smo se pogovarjali z Urško Blaznik z Inštituta za varovanje zdravja RS.

Aditivi se dodajajo hrani, odkar poznamo industrijsko pridelano hrano. Nekateri aditivi so naravni, nekateri so umetno sentitizirani, nekateri z mikrobi. Aditivi so v hrano vnešeni namerno, torej želimo z njimi nekaj doseči. Delimo jih v več skupin, preko 20 najbolj znani so skupine umetnih sladil, barvil, ojačevalcev okusa, konzervansi in mnogi drugi. Industrija na tak način pripravi hrano, da potem potrošnik na nek način lahko to živilo konzervira, stabilizira, da ga na dolgi rok atmosfera ne pokvari ali pa pripravi živilo na tak način, da je za potrošnika bolj privlačno. To pa so na primer barvila, sladila in ojačevalci okusa.

Aditive se označuje z E-ji in imenom na vsaki etiketi, da torej potrošnik ve, kaj to živilo vsebuje. Označuje se skupino aditivov, na primer umetno sladilo, dvopičje in nato številka ali pa je napisano ime aditiva.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

dr. Urška Blaznik

http://www.nijz.si/

univ. dipl. kem, spec. san. kem., Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here