Kaj škoduje otroškim zobkom

0
1689

Poleg dude in stekleničke škoduje otroškim zobkom tudi sladka in slana hrana ter pijača. Po vsaki hrani je potrebno temeljito umiti zobke.

Simona Velkavrh Kirn, dr. dent. med., ZD Ljubljana – Šentvid, odsvetuje dude in povdarja, da po vsaki hrani umijemo zobke.

Zelo veliko otrok ima dudo, pozabljamo pa kako škodljiva je za rast zob. Po 6. mesecu starosti otroka vsi tujki v ustih – duda, prst in steklenička – motijo naravno gibanje jezika ter naraven razvoj čeljustnic in pravilen razvoj govora. Nam najbolj poznan je odprti ugriz, ta nastane zaradi sesanja prsta ali dude.

Prav tako sta sladka in slana hrana in pijača škodljivi za otroške zobke, saj spodbujata rast bakterij, ki povzročajo zobno gnilobo. Več o tem nam je povedala zobozdravnica. Vedno več je sladke in slane pijače in hrane. Po vsaki hrani in pijači, ali vsaj zvečer, si je potrebno podrgniti zobke. Ne bomo preprečevali in rekli, da se ne sme nič sladkega, ampak je takrat priporočljivo še vsaj dvojno podrgniti, da zvečer ne ostanejo v ustih obloge, umazanija.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Simona Velkavrh Kirn

http://www.zd-lj.si/zdlj/

dr. dent. med., ZD Ljubljana – Šentvid

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here