Porod od A-ŽZnaki začetka poroda in seznam stvari za v porodnišnicoKaj se zgodi, če mi voda ne odteče sama od sebe?

Kaj se zgodi, če mi voda ne odteče sama od sebe?

Voda vam lahko sama od sebe odteče kadarkoli pred začetkom poroda. To je lahko znamenje, da se bo porod verjetno kmalu začel. Voda lahko odteče tudi v prvi porodni dobi, ko se otrokova glavica spusti v porodni kanal.

Ali mi morajo predreti jajčne ovoje, če voda ne odteče spontano?

Ovojev ni treba predreti, če ne pride do nekaterih zapletov, npr. če porod ne napreduje zadovoljivo. S predrtjem ovojev lahko dogajanje nekoliko pospešimo, saj bo zdaj otrokova glava pritiskala na maternični vrat in se bo prej odprl. Drug vzrok so znamenja, da je otrok v stiski ali potreba, da otroku na glavo pritrdimo elektrodo, s katero spremljamo njegovo stanje.

Kako mi lahko predrejo jajčne ovoje?

Porodničar ali babica vas bosta vaginalno pregledala, potem pa z dolgim tenkim plastičnim kaveljčkom podrsala po nežnih opnah, ki se raztrgajo, tako da plodovnica odteče iz plodnika.

Ali lahko predrtje jajčnih ovojev odklonim?

Lahko. Toda malo verjetno je, da so vam predlagali predrtje jajčnih ovojev, če za to ni dobrega vzroka. Če niste prepričani o tem, vprašajte. Ovojev vam ne smejo predreti kar »rutinsko«.

Ali obstajajo tudi razlogi za to, da jajčnih ovojev ni pametno predreti?

V nekaterih primerih predrtje jajčnih ovojev ni pametna rešitev. Če je otrokova glava previsoko, obstaja nevarnost, da pri predrtju plodovnica odplakne popkovnico, ki se zato spusti prej kot otrok (prolaps popkovnice). Tudi če je otrok še zelo nedonošen, je bolje, da se rodi z nepretrganimi ovoji, ki ga bolj varujejo med porodom. Če nosite dvojčka, bosta porodničar ali babica oklevala s predrtjem ovojev, saj bi prezgodnje predrtje lahko povzročilo zaplete pri rojevanju drugega dvojčka.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj