Kaj se po porodu zgodi s popkovino

0
3932
Novorojenček
Novorojenček

Popkovina je sestavljena iz treh krvnih žil – iz dveh tankih arterij in ene debele, mehke vene. Po porodu otroku ostane krn.

Popkovina oskrbuje nerojenega otroka z vsem, kar potrebuje. Skozi posteljico ga oskrbuje z vsemi hranilnimi snovmi, ki jih potrebuje za rast. Kisik, ki ga dojenček potrebuje za izmenjavo plinov, prehaja iz materinih pljuč prek krvnega obtoka v maternico, od tam pa skozi posteljico in popkovino do otroka. Tudi vse odpadne snovi od otroka gredo po popkovini.

Popkovina je sestavljena iz treh krvnih žil – iz dveh tankih arterij in ene debele, mehke vene. Na enem koncu popkovina skozi mrežo drobnih vej vodi v posteljico. Na drugem koncu popkovnične žile vodijo v otrokov trebuh in od tam v jetra in srce. Skozi veno v otrokov obtok prihaja sveža kri s kisikom in hrano. Obe arteriji vodita deoksigenirano kri, skupaj z vsemi odpadnimi snovmi nazaj v materin krvni obtok.

Ko dojenček pride na svet in začne samostojno dihati, se pretok krvi v popkovini ustavi. Zatem se popkovina prereže. To opravilo velikokrat prevzamejo očetje, ki so nemalokrat presenečeni nad tem, kako jo je težko prerezati. Popkovina je namreč precej žilava in močna vez, ki je povezovala mater in otroka.

Kaj se bo po porodu zgodilo s popkovino, je vaša odločitev. Popkovnično kri lahko shranite v javno ali zasebno banko, saj vsebuje matične celice, ki pomagajo pri zdravljenju nekaterih bolezni.

Za popkovino otroku ostane krn, ki je dejansko rana in potrebuje nego. Krn čistite s 70% alkoholom ali fiziološko raztopino, dokler krn ne odpade. Popek naj bo čim večkrat na zraku, saj se bo tako hitreje celil. Če je popek rdeč, otekel ali se gnoji, za nasvet vprašajte zdravnika.

Vir: Family

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj