Kaj pomenijo različne vrste dojenčkovega joka

0
2855
Dojenčkov jok
Dojenčkov jok

Prva in ​​najbolj učinkovita komunikacija dojenčka z vami je jok. Tako vam bo povedal kaj potrebuje in česa ne želi. Pozorno spremljajte njegove odzive in brez težav boste vedeli kaj želi in potrebuje.

Seveda je žalostno poslušati jok vašega otroka, vendar je to dojenčkov prvi in najbolj učinkovit način za komunikacijo z vami. To je razlog, da se količina joka pri dojenčku pri 2 do 3 tednih starosti poveča, doseže vrh pri 6 do 8 tednih, nato pa se količina znova zmanjša, ko dojenček odkrije, da je učinkovito orodje za komunikacijo tudi nasmeh ali izpuščanje raznih glasov.

 Mame se ob dojenčkovem joku odzovejo nagonsko. Dojenčkov jok pri mami sproži sproščanje hormona prolaktina, ki ustvarja željo, da bi dojenčka potolažili in izpolnili njegove potrebe.

Zavedajte se, da je dojenčkov jok povsem normalen, prav tako kot vaša reakcija nanj. Vendar vam bo to, da se boste naučili razlikovati med različnimi vrstami joka omogočilo, da boste dojenčka hitreje pomirili. Tukaj je nekaj namigov, ki vam pomagajo razumeti, kaj vaš otrok poskuša povedati.

Lačen sem – Jok lakote je običajno naraščajoč – začne se tiho, počasi, nato pa narašča do višje jakosti. Na vrhuncu bo zvok glasen in ritmičen. Morda bo otrok celo dal roko v usta in jo poskušal sesati, medtem ko joka. Ampak takoj, ko ga pristavite k prsim, bo verjetno nehal.

Boli me – Če imate srečo, tega joka ne boste slišali pred dojenčkovim 8. tednom starosti. To je bolj kričanje kot jok, ki mu sledi kratko obdobje, ko dojenček preneha z dihanjem ali hlasta za zrakom. Ponavljajočemu tesnobnemu joku sledijo kratki kriki, ko ga zaboli, kar je znak, da nujno rabi vašo pozornost. Preverite, če nima preveč na tesno nameščene pleničke ali da ga ne moti lepljiv jeziček plenice.

Dolgčas mi je – Krik po pozornosti se običajno začne z mirno in narašča, če se ne odzovete nanj. Od joka zaradi lakote se razlikuje po tem, da se vam bo dojenčedojenkov_jookk, ko bo dobil vašo pozornost, nasmehnil ali čebljal. Ponudite mu kakšno igračo, da se zaposli. Morda želi, da se ukvarjate in pogovarjate z njim. Preverite tudi, ali potrebuje svežo plenico.

Vsega je bilo preveč – To je bil dolg dan že za vas, tako da si samo predstavljate, kako dolg se je moral zdeti šele vašemu otroku. Takšen jok se običajno pojavi ob koncu dneva. Začne se kot jok, kadar prosi za pozornost, nato pa narašča na intenzivnosti. Vaš dojenček je nemiren, zato ga poskusite pomiriti, pojdita stran od hrupa in ljudi. Zibajte ga, mu šepetajte na uho, tiho pojte in ga božajte po hrbtu.

Vir: Baby

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here