Kaj pomeni, če imate med nosečnostjo beljakovine v urinu?

0
15370
Beljakovine v urinu
Beljakovine v urinu

Majhna količina beljakovin v urinu je med nosečnostjo pogosta. To se lahko zgodi iz več razlogov, verjetno pomeni le, da vaše ledvice zdaj, ko ste noseči, delujejo težje.

To bi lahko pomenilo tudi, da se vaše telo bori manjšo okužbo. Če imate okužbo sečil, jo boste zdravili z antibiotikom.

Na beljakovine v urinu velja posebej paziti v drugi polovici nosečnosti, saj so beljakovine v urinu lahko znak preeklampsije, ki je potencialno resno stanje.

Preeklampsija lahko poveča vaš ​​krvni tlak in vpliva na to, kako vaše ledvice filtrirajo vašo kri. Beljakovine, ki bi morale ostati v krvi, so zato v urinu.

Če vaš vzorec urina vsebuje visoke vrednosti beljakovin, krvni tlak pa se zviša, vam bodo vzeli vzorec krvi. Ta bo pokazal vašo krvno sliko ter delovanje ledvic in jeter. Če je beljakovin v urinu veliko, boste šli še na nadaljnje preiskave. V primeru, da bo količina beljakovin ostala na varni ravni, boste lahko šli domov, v nasprotnem primeru pa boste ostali na opazovanju.

Tlak je povišan, če meri nad 140/90. Ponavadi se razvije po 20. tednu nosečnosti, pogostejši je ob koncu nosečnosti. Zmerno povišan tlak ne povzroča večjih težav, zelo povišan krvni tlak pa lahko vodi v odpoved ledvic in kap.

Bodite pozorni tudi na druge simptome preeklampsije

  • težave z vidom, kot je nejasen vid ali bliskanje pred očmi
  • nenadno otekanje vaših rok, nog in obraza
  • hud glavobol, ki ne mine po zaužitju paracetamola, spremlja pa ga bruhanje
  • huda bolečina tik pod rebri ali zgaga, pri kateri ne pomagajo niti antacidi
  • splošno slabo počutje

Ti simptomi se lahko pojavijo hitro. Pokličite svojega ginekologa, če opazite katerega od njih. To še zlasti velja od 27. tedna nosečnosti dalje ter v prvih nekaj tednih po porodu.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here