Kaj pokaže test za streptokok skupine B

3881
Nosečnica
Nosečnica

Streptokoki skupine B se pred in med porodom zdravijo z antibiotiki.

Odvzet bris iz nožnice nam potrdi ali ovrže okužbo s bakterijo: streptokok skupine B  (SSB) ali beta hemolitični streptokok (BHS) ali streptococcus agalactiae (SA).

Testirate se lahko med 35. in 37. tednom nosečnosti. Test je samoplačniški. Za vas streptokoki skupine B niso nevarni, pri otroku pa lahko pustijo resne posledice.

Streptokoki skupine B se pred in med porodom zdravijo z antibiotiki. Če se zdravite, so zelo velike možnosti, da bo otrok na svet prišel povsem zdrav. Z antibiotiki preprečimo, da bi se bakterije prenesle na otroka. Če pa tega ne zdravimo, so možne posledice, kot so sepsa, meningitis in pljučnica, kasneje v življenju pa je možna celo izguba sluha ali vida. Ni pa nujno – nekatere okužene nosečnice donosijo povsem zdravega otroka.

Zakaj je test pomemben?

Test je pomemben saj, če je ta bakterija prisotna v nožnici, lahko povzroča vnetja, spontani splav, prezgodnji porod ipd. Med porodom skozi nožnico se lahko plod okuži z bakterijo in pri novorojenčku  lahko okužba poteka zelo intenzivno v obliki generalizirane okužbe, meningitisa, pljučnice. Huda okužba pri novorojenčku je na srečo zelo redka.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav