Kaj pokaže test za streptokok skupine B

0
3673
Nosečnica
Nosečnica

Streptokoki skupine B se pred in med porodom zdravijo z antibiotiki.

Odvzet bris iz nožnice nam potrdi ali ovrže okužbo s bakterijo: streptokok skupine B  (SSB) ali beta hemolitični streptokok (BHS) ali streptococcus agalactiae (SA).

Testirate se lahko med 35. in 37. tednom nosečnosti. Test je samoplačniški. Za vas streptokoki skupine B niso nevarni, pri otroku pa lahko pustijo resne posledice.

Streptokoki skupine B se pred in med porodom zdravijo z antibiotiki. Če se zdravite, so zelo velike možnosti, da bo otrok na svet prišel povsem zdrav. Z antibiotiki preprečimo, da bi se bakterije prenesle na otroka. Če pa tega ne zdravimo, so možne posledice, kot so sepsa, meningitis in pljučnica, kasneje v življenju pa je možna celo izguba sluha ali vida. Ni pa nujno – nekatere okužene nosečnice donosijo povsem zdravega otroka.

Zakaj je test pomemben?

Test je pomemben saj, če je ta bakterija prisotna v nožnici, lahko povzroča vnetja, spontani splav, prezgodnji porod ipd. Med porodom skozi nožnico se lahko plod okuži z bakterijo in pri novorojenčku  lahko okužba poteka zelo intenzivno v obliki generalizirane okužbe, meningitisa, pljučnice. Huda okužba pri novorojenčku je na srečo zelo redka.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj