Kaj pa očka?

0
445
1394368_16220625

Očetova vloga ni nič manj pomembna. Nihče seveda ne zanika, da ima mati v prvem obdobju posebno vlogo. Zato, ker je otroka nosila devet mesecev, ker se je nanj duševno in hormonsko pripravila s spremembami v svojem telesu, pa zato, ker je v času porodniškega dopusta vsak dan na voljo otroku in živi v popolnoma tesnem in intimnem odnosu z otrokom. Iz te intimnosti pa naj oče ne bo izključen. Njegova vloga, ki je neizogibna, specifična in temeljna, se začenja že dosti pred rojstvom. Očetova toplina ob materi je potrebna od vsega začetka, ko pride otrok. Ker se razlikuje od matere, ker predstavlja zunanji svet, vnaša v otrokovo življenje dodatno razsežnost, spodbude in odpiranje navzven, ki brez njega ne bi bilo možno.1394368_16220625

Oče postopoma z materino ljubeznijo vnaša svoj vpliv in tako zmanjšuje možnost, da bi se mati in otrok za predolgo časa zaprla v dvojen, za ostale izključujoči in zaprt odnos. Prav tako da svoji ženi vedeti, da s tem, ko je postala mati, še ni prenehala biti njegova družica. Oče je prav tako pomemben kot mati, vendar se njuni vlogi ne zamenjujeta: to pa zato, ker sta različna, ker imata se dopolnjujoče se vloge in vedenje, tako da otrok, vselej izpostavljen križanju teh dveh vplivov, laže najde svojo pot in lastno osebnost.

Ugotovljeno in dokazano je, da otrok, če oče sodeluje pri vzgoji, raste krepkeje, da je bolj spreten, da bolje nadzoruje svojo impulzivnost. Od šestega meseca opažajo, da se otrok v prisotnosti matere umiri. Tedaj je tudi videti bolj prebujen in spodbujen, če je prisoten oče. Lahko rečemo, da očetje nasploh bolj spodbujajo otrokovo telesno dejavnost in ga podžigajo k naporom in k iskanju lastne individualnosti. Oče torej dopolnjuje mater in otroku lajša korake v razvoju.

Vir: Moj prvi dojenček

oka_z_deklico2V prvih poporodnih dneh prevzemite gospodinjske opravila. Vaša partnerka v teh dneh najbolj potrebuje mir in vašo čustveno podporo. Izkorisitite in vzemite, če je le možno očetovski dopust, da lahko sodelujete pri negi otroka. Vloga očeta po poroduceloten članek si lahko preberete na http://babybook.si/nosecnost/po-porodu/vloga-oceta-po-porodu/vloga-oceta-po-porodu.html.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here