Kaj otrok opazuje v partnerskem odnosu

Otrok bo čutil kakšno je vzdušje v partnerskem odnosu. Hkrati bo tukaj gledal, kako se oče in mati obnašata drug do drugega. Ali se znata objeti, se znata poljubiti, sta spoštljiva drug do drugega. Če zna oče mamo za roko prijet, hkrati pa bo tukaj tudi opazil, če sta groba drug do drugega, če je ogromno enih konfliktov in iz tega se bo otrok učil.

Kako rešiti konflikt v partnerskem odnosu

Kako reševati konflikt med partnerjema. Včasih se partnerji, starši ne strinjajo med seboj in kako potem otroku razložit, zakaj pride do konflikta. Če se pred njim prerekata, kako rešiti tak konflikt oziroma razložit otroku, da ni nič narobe? Popolnoma normalno je, da ljudje prihajamo iz različnih okolij, preteklih izkušenj, ki nas pogojujejo in ne strinjamo se v vseh stvareh, kar je popolnoma normalno. Sicer je zelo zaželeno, da se pred otrokom ne prepiramo na način, ki ni spoštljiv in vsebuje visoke tone. Hkrati pa ne moremo zagotoviti, da se ne bomo nikoli skregali. 

Nič ni narobe, če pride do kresanja mnenj, a je tukaj zelo pomembno, da otrok vidi, kakšna je bila razrešitev tega. Se pravi, če tudi se zgodi, da sta bila oče in mama nespoštljiva, da se opravičita drug drugemu, da otrok to sliši in da mu povesta, da on ni nič kriv.

Primer vpliva konflikta na otroka

Pogosto se zgodi, da oče pride domov iz službe, je jezen, vidi na tleh kocke in se začne jeziti na mamo: “Cel dan sta bila doma, pa nisi mogla igrač pospravit.” Otrok bo začutil stisko, hkrati bo imel občutek: “Aha, zaradi mene se kregata. Z menoj je nekaj narobe.” Tukaj otrok ni nikoli kriv. Čuti krivdo, stisko, če pride do konflikta, v kolikor sta bila nespoštljiva in se nista mogla pogovorit na lep način. Kasneje se otroku razloži: “Poglej, nisi ti nič kriv. Z očetom se nisva strinjala, sva se sedaj pogovorila, je vse v redu.”

Kako se konflikt v partnerskem odnosu odraža v otrokovem obnašanju

Otroci čutijo, to med starši. Kako pa se to odraža v otrokovem obnašanju? Zelo hitro se zgodi, da otrok postane tolažnik nekoga od staršev ali pa recimo v tem primeru potegne z mamo in se postavi proti očetu. Tukaj je največja škoda narejena prav otroku, ker na nek način izgubi oba starša.

Drug primer je, ko oče in mama oziroma mož in žena potlačita čustva in na videz nimata nobenih težav. Zakonski odnos deluje zelo v redu ampak v resnici neprijetna občutenja potlačita, npr. jeza, bes, razočaranje, zavist in otrok to vse čuti in ponotranji. V naravi otroka je, da želi mamo in očeta, da sta skupaj in da sta v lepem odnosu. Otrok bo postal problematičen in iskal pozornost na drugačne načine, kar po navadi vodi do tega, da se starša začneta znašati nad otroka.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj