Kaj otroci najraje rišejo glede na starost

0
1435

Otroci največkrat rišejo osebe, živali in druge elemente, s katerimi se igrajo in so obkroženi npr. avtomobil, žogo… pojasnjuje prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja iz Filozofske fakultete. Z leti otrok v veliki meri riše iste stvari, ki ga obkrožajo, le bolj dodelane, podrobne in izdelane. Vabljeni k ogledu videa.

Najbolj pogoste teme so zagotovo osebe, človeške osebnosti, tudi izmišljene plus seveda živali. So pa posamezni otroci, ker rišejo nekatere druge predmete, ker se recimo veliko pogovarjajo o tej stvari z starši, imajo dober ali slab spomin na neko zadevo, ali pa se o tem veliko pogovarjajo. V nekem obdobju na primer bodo fantje risali avtomobile, ker se recimo zelo radi vozijo z avtomobilom.

Vsekakor pa gresta govorni in slikovni razvoj z roko v roki in sta med seboj povezana. Ko spregovorijo prve besede, tudi začnejo prve čačke poimenovat. Odvisno je ali riše spontano risanje ali da je naročeno. Otroci že zelo zgodaj rišejo zahtevne risbe, recimo njihovo igranje na dvorišču. Ampak recimo otrok pri 4 letih bo narisal kakovostno manj risbo, ampak 7 letni otrok bo risal bolj strukturirano, kaj so doživeli, kaj se jim dogaja v življenju.

prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek

http://www.ff.uni-lj.si/

razvojna psihologinja, Filozofske fakulteta, Univerza v Ljubljani

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj