Kaj narediti, ko se pojavi trma pri otroku

0
1906

Trma je diagnoza, ki jo dajejo starši otroku in ni objektivni pogled, temveč diagnoza, ker otrok ne naredi vsega takoj oz. kot si starš želi.

Trma pomeni, da je otrok v stiski, zmedi in tega ne zna izraziti na pravi način. Kako pomagati otroku, kako pristopi k otroku, ko ima napad trme, v videu s strokovnjakom mag. Robertom Kržišnikom, univ. dipl. psih.

Kot prvo bi takemu staršu rekel, da to kar rečemo, da je trmast je kot da bi otroku postavili diagnozo. Trme ne moremo meriti in nikakor ni objektvina in seveda nas otrok ne bo vedno poslušal in vedno obogal, ampak to še nikakor ne pomeni, da je trmast. Otrok je trmast ko je nemočen, je jezen, žalosten, ker nima nečesa, kar je njemu zelo pomembno.

Tega ne zna izraziti na bolj konstruktivni način, povedati da je frustriran, da se ne počuti enakovreden in spoštovan. Če jaz kot starš pristopim k otroku, ki kaže znake trme, da pristopim k njemu empatično in ga čustveno objamem, torej da ga sprejemam takšnega kot je, da ga razumem, a hkrati vztrajam pri svojih odločitvih. To ne pomeni, da te nimam rad, če rečem za kakšno zadevo ne.

Sodelujoči strokovnjaki:

Robert Kržišnik

http://humus.si/

univ. dipl. psih., Humus

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here