Kaj narediti, če otrok laže

0
1583
Otrok laže
Otrok laže

Laganje je splošen način vedenja in vsak otrok mu je izpostavljen ves čas. Otrok se nauči laganja v izkušnjah z drugimi ljudmi.

Laganje je splošen način vedenja in vsak otrok mu je izpostavljen ves čas. Otrok se nauči laganja v izkušnjah z drugimi ljudmi. Nemogoče je otroka zaščititi pred lažmi drugih. Otroci se z lažmi srečujejo v šoli, v vrtcu, na igrišču … Eden izmed načinov, kako v otroku vzpodbuditi željo po resnicoljubnosti, je zgled staršev in celotno delovanje družine. Starši morajo govoriti resnico in dati otroku vedeti, kako nedostojna je laž za človeka.

fantek4

Zakaj otrok laže?

  • Malčki intenzivno prepletajo resničnost z domišljijo in se večkrat zatekajo v sanjski svet, medtem ko nekoliko večji otroci (4–5 let) že dobro ločijo resničnost od laži. Pri malčkih je torej laganje normalen pojav, saj malčki uživajo v poslušanju zgodbic in v izmišljanju le-teh za lastno zabavo.
  • Pri starejših otrocih (starih okoli 5 let) pa je vzrokov za njihove laži lahko več: strah pred kaznijo, vzbujanje pozornosti, izmikanje različnim obveznostim.
  • Laganje otroku predstavlja ustvarjalni način reševanja težav. Čim hujšo kazen pričakuje, tem večja je možnost, da si bo izmislil zgodbico, s katero bi se lahko izognil posledicam. Malček verjame, da če bo zanikal, da je stroil kaj slabega, bo tisto preprosto izginilo in se bo izognil posledicam.
  • Otroci lahko preverjajo svoje starše, ko hočejo ugotoviti, ali jih dejansko poslušajo med njihovo razlago, poskušajo z lažjo preveriti pozornost svojih staršev.
  • Otroci lahko tudi lažejo, če se čutijo manjvredne od drugih oziroma če se želijo pred drugimi pokazati drugačni, kot dejansko so.
  • Vzroki, zakaj se otroci zlažejo, postajajo z odraščanjem vedno pomembnejši in kompleksnejši. Starejši otroci lažejo zato, da bi zaščitili sebe, da bi se izognili delu, ki mu ga naložijo starši ali da bi se izognili odgovornosti za svoja dejanja.

Kako naj reagiram?

Otroku pokažite, da ga imate radi, ne glede na to, kaj je naredil.

Otrok vam mora zaupati. Otrok vam mora zaupati, da mu boste ne glede na to, kaj bo naredil, pomagali najti rešitev iz težave, ne da bi bil pri tem hudo kaznovan.

Miren odziv. Če se boste odzvali z ostrim odzivom (kričanjem, grožnjami) in kaznijo, ne boste ničesar dosegli. Z otrokom se pogovorite o pomembnosti vrednot, kot so resnicoljubje, iskrenost in poštenost. Otroku razložite, da je ne glede na vse pomembno, da govori resnico, ki je edini način za reševanje problemov. O napaki govorite mirno in s prijaznim glasom, bodite čim bolj razumevajoči.

Ne zatiskajte si oči pred problemom. Če ne boste takoj reagirali, lahko otroku laž pride v navado, kar lahko prinese resne težave v prihodnosti. Vsako zatiskanje oči pred problemom lahko pomembnost le-tega še stopnjuje. Otrok se mora zavedati, da ga starši spremljajo in da so pozorni na njegove izjave.
Preverite, ali se je otrok res zlagal. Razlikovati morate med ustvarjalnimi zgodbicami, ki jih otrok pripoveduje, da bi pritegnil vašo pozornost, in neresnico, s katero se želi izogniti težavam.
Ugotovite vzrok. Ko se otrok zlaže, še posebej, če se to večkrat ponovi, ugotovite, kaj je vzrok takega vedenja. Šele ko boste spoznačo vzrok, ga boste lahko odstranili in se posledično otrestli laganja.
Otroku pokažite, da se splača govoriti resnico. Občudujte njegov pogum, da je povedal resnico. Otrok se mora naučiti, da resnica naredi večji vtis kot laž.
Vpeljite pravila. S pravili boste neprimerno vedenje preprečili v prihodnje.
Otroku ne dajajte lažnih obljub. Ko mu rečete, da boste nekaj naredili jutri, naj to ne bo samo izgovor.
Zaskrbljenost. Ko starši ugotovijo, da njihov malček laže, postanejo zaskrbljeni in se bojijo, da bo njihov otrok odrasel v nepoštenega človeka. Vendar otroška laž ni razlog za paniko.
Viri: V. Rejc. Zakaj otroci lažejo?; S. Shapiro in K. Skinulis, SOS knjiga za starše; T. B. Brazelton: Otrok.; Gurtler, H., 1996. Mama, ne jezi se.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here