Kaj lahko stori nosečnica za preprečevanje okužb v nosečnosti

0
617
Nalezljive bolezni
Nalezljive bolezni

Nosečnica naj pogosto umiva roke z vodo in milom, se ogiba osebam z nalezljivo boleznijo, ne boža neznanih mačk, se testira za nalezljive bolezni in še kaj bi se našlo, kar nosečnica lahko preventivno opravi, da prepreči nekatere težave.

Nekaj najpomembnejših nasvetov, kako se v nosečnosti ubraniti pred okužbami, ki lahko ogrozijo nosečnico in njenega še nerojenega otroka.

1. Nosečnica naj pogosto umiva roke z vodo in milom, še posebej pa:

  • po uporabi stranišča,
  • po rokovanju s surovim mesom, surovimi jajci ali neoprano zelenjavo in sadjem,
  • med pripravo hrane in pred jedjo,
  • po vrtnarjenju ali stiku z zemljo ali umazanijo,
  • po stiku z domačimi živalmi,
  • po stiku z ljudmi, ki so bolni,
  • po stiku ali igranjem z otroki,
  • po menjavanju plenic.

2. Nosečnica naj ne uživa surovega mesa. Surove vrste mesa (perutnina, govedina, svinjina, ribe) so pogosto okužene s patogenimi bakterijami, ki povzročajo bolezni. Meso naj zato med pripravo dobro prepeče oz. prekuha. Pri kuhanju mora temperatura v notranjosti živila doseči najmanj 70 stopinj Celzija, meso v notranjost pa ne sme biti rožnato.

3. Nosečnica naj ne uživa surovega neprekuhanega mleka in mlečnih izdelkov. Naj ne uživa mehkih sirov, kot so npr.: feta ali brie, razen če je na njih označeno, da so pasterizirani. Nepasterizirani mlečni izdelki lahko vsebujejo patogene bakterije.

4. Nosečnica naj se izogiba božanju neznanih mačk in prepreči stike z njihovimi iztrebki. Pri čiščenje mačjega stranišča naj uporablja zaščitne rokavice in si po tem dobro umije roke. Pri vrtnarjenju naj si roke zavaruje z rokavicami, saj so mačji iztrebki lahko v zemlji. Mačke so lahko gostiteljice nevarnega zajedavca toksoplazme.

5. Nosečnica naj se z izbranim ginekologom pogovori o testiranju na spolno prenosljive okužbe, hepatitis B, sifilis in toksoplazmo. Spolno prenosljive okužbe se ne kažejo vedno z znaki bolezni, z ustreznimi ukrepi se možnost okužbe z matere na otroka zmanjša.

6. Nosečnica naj se izogne stiku z otroki, ki prebolevajo nalezljive bolezni (norice, če jih sama ni prebolela, ali rdečke, če proti njim pred nosečnostjo ni bila cepljena).

7. Izločki, kot so slina, urin in iztrebki, lahko vsebujejo viruse ali bakterije, ki lahko predstavljajo nevarnost za nosečnico in njenega nerojenega otroka.

8. Nosečnica naj se z izbranim ginekologom posvetuje o okužbi s streptokokom skupine B.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here